Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη διάλεξη για τη νέα σεζόν του ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ με θέμα: «Μαμά, κοίτα με. Από τη συναισθηματική έκφραση των γονέων στην ευτυχία των παιδιών. Ευρήματα από το χώρο της νευροεπιστήμης» με την Μαρκέλλα Γρηγορίου Ερευνήτρια Ψυχιατρικής και Βοηθός Λέκτορα Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Μπέρμινγχαμ.

Η διάλεξη πραγματοποιήθηκε δύο φορές στις 16 και στις 18 Οκτωβρίου στην Κλινική Kokkinos Smile Clinic, Αίθουσα “Παναγιώτης Γρηγορίου”, Γρίβα Διγενή 91, Mezzanine, εγκαινιάζοντας έτσι τον όμορφο αυτόν χώρο, ο οποίος δημιουργήθηκε για τη φιλοξενία των διαλέξεων του ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ αλλά και άλλων εκδηλώσεων.

Στις 18 Οκτωβρίου, μετά την παρουσίαση της Μαρκέλλας Γρηγορίου, δευτερολόγησε η Ψυχολόγος κ. Τένια Μακρή. Μετά τη διάλεξη ακολούθησε κόκτειλ.

Δείτε εδώ σύντομα βίντεο από τις διαλέξεις

http://bit.ly/Video1-noiazomai

http://bit.ly/Video2-noiazomai

http://bit.ly/Video3-noiazomai

 

Περίληψη διάλεξης
Η έκφραση των συναισθημάτων είναι ίσως ο αμεσότερος τρόπος με τον οποίο επικοινωνούμε με τους άλλους ανθρώπους και ξεκινάει από τη στιγμή που γεννιόμαστε. Η ικανότητά μας να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας, φαίνεται να έχει καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα των σχέσεων που δημιουργούμε αλλά κυρίως φαίνεται να επηρεάζει σε ένα μεγάλο βαθμό την ευτυχία μας.
Έρευνες από το χώρο της νευροεπιστήμης, χρησιμοποιώντας λειτουργική απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού (fMRI) έχουν βρει μια σημαντική συσχέτιση μεταξύ της ικανότητάς μας να εκφράζουμε και να εξωτερικεύουμε τα συναισθήματα και της ποιότητας ζωής. Αυτό συμβαίνει επειδή η συναισθηματική έκφραση αλλάζει τη λειτουργία συγκεκριμένων κέντρων στον εγκέφαλο (PFC, OFC, amygdala, hypothalamus) που σχετίζονται με τη σωστή λήψη αποφάσεων, την ικανότητα να επικοινωνούμε και να μαθαίνουμε, το αίσθημα ευχαρίστησης και επιβεβαίωσης, τη συναισθηματική ωριμότητα και κατ’ επέκταση την ποιότητα ζωής.
Συγκεκριμένα, έρευνες που ασχολήθηκαν με τους παράγοντες που επηρεάζουν την ευτυχία των ανθρώπων, βρήκαν ότι τα παιδιά που δεν είχαν την ευκαιρία να επικοινωνήσουν με τα συναισθήματα της μητέρας τους, τουλάχιστον κατά τον πρώτο χρόνο ζωής τους, όχι μόνο είχαν διαφορετική εγκεφαλική λειτουργία από τα υπόλοιπα, αλλά παρουσίασαν καταστάσεις όπως επιθετική συμπεριφορά στην εφηβεία τους, χαμηλή επίδοση στο σχολείο, ADHD και κατάθλιψη μετά την ενηλικίωσή τους.
Οι ίδιες υποθέσεις επιβεβαιώνονται και από το χώρο της επιγενετικής και κοινωνιολογίας όπου υποστηρίζεται ότι οι βιολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις στο παιδί όταν δεν υπάρχει η οπτική επαφή μεταξύ αυτού και του γονέα (μέσω της οποίας το παιδί εκλαμβάνει τα συναισθήματα του γονέα), φαίνεται να επηρεάζει με έμμεσο τρόπο το παιδί, όσο είναι παιδί, αλλά να καθορίζει άμεσα την ποιότητα ζωής του ως ενήλικα.

Βιογραφικό ομιλήτριας
Η Μαρκέλλα Γρηγορίου είναι ερευνήτρια στην Ψυχιατρική και εξειδικεύεται πάνω στην έκφραση των συναισθημάτων και στο πώς η έλλειψη συναισθηματικής έκφρασης σχετίζεται με την αυτοκτονία, αναλύοντας τη λειτουργία του εγκεφάλου μέσω fMRI.
Εργάζεται σε ψυχιατρικές κλινικές και φυλακές όπου αξιολογεί ασθενείς κυρίως με σχιζοφρένεια, κατάθλιψη και σοβαρή εγκληματική συμπεριφορά,. Παράλληλα, τα τελευταία 2 χρόνια διδάσκει στην Ιατρική Σχολή του Birmingham, τα μαθήματα της Νευροηθικής, Δικαστικής Ψυχιατρικής και Κοινωνικής Ιατρικής.
Έχει εργαστεί για 3 χρόνια στο μεγαλύτερο σχολείο της Αγγλίας για παιδιά με νευροαναπτυξιακές διαταραχές, ως σύμβουλος ψυχικής υγείας, όπου δούλεψε με πάνω από 1000 παιδιά και οικογένειες.
Έχει κερδίσει την 1η θέση μαζί με τους φοιτητές της, σε διαγωνισμό της ΙΒΜ όπου χρησιμοποίησαν τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) για να φτιάξουν μια εφαρμογή, η οποία θα βοηθάει τα άτομα με κατάθλιψη και τάσεις αυτοκτονίας. Έχει τελειώσει Φιλοσοφία στην Ελλάδα, συνέχισε το μεταπτυχιακό της στην Φιλοσοφία του Νου και τις Νευροεπιστήμες στην Αγγλία και τώρα ετοιμάζεται να παραδώσει το διδακτορικό της στην Ψυχιατρική.