Τί είναι η ουλίτιδα;

Είναι μία πολύ συχνή πάθηση που εμφανίζεται στο στόμα και αφορά τα ούλα τα οποία εμφανίζονται ερυθρά, φουσκωμένα και αιμορραγούν κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος ή σε πιο σοβαρές μορφές ακόμα και κατά τη μάσηση.

Εάν η ουλίτιδα παραμείνει στα ούλα για πολλά χρόνια τότε μπορεί να μετατραπεί σε περιοδοντίτιδα, που είναι μια σοβαρή πάθηση όπου το κόκκαλο γύρω από τις ρίζες των δοντιών διαλύεται και κατεβαίνει, τα ούλα ξεκολλούν από τη ρίζα και έτσι τα δόντια αρχίζουν να χαλαρώνουν και να αποκτούν κινητικότητα, με τελικό αποτέλεσμα την απώλειά τους (δες φωτογραφία).

Τί προκαλεί την ουλίτιδα;

Η μικροβιακή πλάκα που συσσωρεύεται στην επιφάνεια των δοντιών και ιδιαίτερα στην περιοχή του δοντιού που είναι κοντά στα ούλα(αυχένας δοντιού). Η μικροβιακή πλάκα γίνεται ιδιαίτερα τοξική στα ούλα  αν παραμένει και στοιβάζεται  ανενόχλητη  για μέρες στους αυχένες των δοντιών χωρίς κάποιος να βουρτσίσει τα δόντια του. download

Πώς θεραπεύεται η ουλίτιδα;

Η τήρηση σωστής στοματικής υγιεινής με καθημερινό βούρτσισμα πρωί και βράδυ και η καθημερινή χρήση οδοντικού νήματος αποτελεί την αποτελεσματικότερη θεραπεία της ουλίτιδας όταν αυτή είναι ακόμη σε ελαφρύ ή μέτριο στάδιο. Σε πιο προχωρημένο στάδιο μπορεί να χρειαστεί ο οδοντίατρος  να σας συστήσει πιο εξειδικευμένη οδοντόκρεμα ή στοματικό διάλυμα. Το στοματικό διάλυμα βοηθά στην μείωση των μικροβίων και στην διάσπαση της μικροβιακής πλάκας, δεν αντικαθιστά όμως το βούρτσισμα και το νήμα.

Η σχέση της ουλίτιδας με τον καρκίνο

Ολοένα και πιο πολλές έρευνες  δείχνουν την μεγάλη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στην προχωρημένη ουλίτιδα και την περιοδοντίτιδα σε σχέση με εκδήλωση παθήσεων όπως ο καρκίνος. Μελέτη του πανεπιστημίου Tufts έδειξε ότι οι συμμετέχοντες με σοβαρή περιοδοντίτιδα είχαν 80% περισσότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο παχύ έντερο. Γενικά η κακή στοματική υγεία συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα, στο παχύ έντερο και στο πάγκρεας λένε οι ερευνητές. Ανάμεσα όσων  δεν κάπνισαν  ποτέ παρατηρήθηκε διπλάσιος κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα και παχέως εντέρου για συμμετέχοντες με σοβαρή περιοδοντίτιδα σύμφωνα με δημοσίευση στο Journal of the National Cancer Institute. Άλλη έρευνα στο British journal of cancer  έδειξε ότι το βακτήριο treponema denticola που προκαλεί περιοδοντίτιδα ,επίσης παίζει ρόλο στην εμφάνιση του καρκίνου του παγκρέατος. Ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Ελσίνκι απέδειξαν ότι τα βακτήρια μπορούν να εξαπλωθούν από το στόμα σε άλλα σημεία του οργανισμού και να προκαλέσουν όγκους.  Άλλη έρευνα σε 70.000 Φιλανδούς που δημοσιεύτηκε στο International journal of cancer  έδειξε ότι η περιοδοντίτιδα συνδέεται με την θνησιμότητα από τον καρκίνο στο πάγκρεας. Φαίνεται ότι η συστηματική φλεγμονή χαμηλού βαθμού που συνδέεται με την περιοδοντίτιδα ,διευκολύνει την εξάπλωση των στοματικών βακτηριδίων και των λοιμωδών παραγόντων σε άλλες περιοχές του σώματος κάτι το οποίο υποβοηθά στην ανάπτυξη των όγκων. Επομένως ,η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση είναι πολύ σημαντική ,όχι μόνο για τη στοματική υγεία αλλά για την γενική ευεξία δηλώνουν οι ερευνητές.