Το ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ σας προσκαλεί σε διάλεξη με θέμα “Από την ψυχική υγεία της εγκύου στην ποιότητα ζωής του παιδιού: Πώς και γιατί η ψυχική υγεία στην εγκυμοσύνη είναι πιο σημαντική απ’  όσο νομίζουμε” με την Δρ Μαρκέλλα Γρηγορίου, Ph.D., University of Birmingham, UK, Institute for Mental Health, UK.

H διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 3 Ιουνίου 2022 στις 19:30 στην κλινική Kokkinos Smile Clinic, Λεωφ. Γρίβα Διγενή 91, Λεμεσός, Αίθουσα «Παναγιώτης Γρηγορίου», Μεσοπάτωμα.

 

Δηλώστε συμμετοχή με τους εξής τρόπους

Λίγα λόγια για τη διάλεξη

Περίπου 25-50% των εγκύων θα ολοκληρώσουν την κύηση με έντονο άγχος, συναισθηματικές δυσκολίες, έντονα αρνητικά συναισθήματα και εναλλαγές στη διάθεση, καθώς και ένα 10-20% θα εκφράσουν σοβαρά συμπτώματα κατάθλιψης ή άλλων ψυχικών παθήσεων (WHO, 2020). Επιπλοκές στην ψυχική υγεία κατά την εγκυμοσύνη έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο προωρότητας και χαμηλού βάρους γέννησης, ευερεθιστότητα και προβλήματα ύπνου στη βρεφική ηλικία, προβλήματα συμπεριφοράς και αυξημένες πιθανότητες για νευροαναπτυξιακές διαταραχές στην παιδική ηλικία. Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι η εκπαίδευση των εγκύων σχετικά με την προαγωγή της ψυχικής τους υγείας, η υποστήριξη της εγκύου από το περιβάλλον και την εργασία της, η ενημέρωση του πατέρα σχετικά με την σημαντικότητα της σύνδεσης και φροντίδας, είναι παράγοντες που μειώνουν πιθανούς κινδύνους καθώς και αυξάνουν τα επίπεδα κοινωνικών δεξιοτήτων και προσαρμοστικότητας, ψυχικής ανθεκτικότητας και ποιότητας ζωής στο παιδί και κατ’ επέκταση στον ενήλικα. Η ομιλία αποσκοπεί στο να μας ενημερώσει σχετικά με το πώς δυσκολίες στο συναίσθημα, τη διάθεση και την ψυχική υγεία της μητέρας μπορούν να δημιουργήσουν σοβαρές επιπλοκές στην ποιότητα ζωής του παιδιού καθώς και να μας προτείνει πιο φυσικούς τρόπους προαγωγής και διαχείρισης ψυχικής υγείας στην εγκυμοσύνη από τον χώρο της Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Κοινωνικής Νευροεπιστήμης.

 

Ποιά είναι η Δρ. Μαρκέλλα Γρηγορίου
Είναι Επιστημονική Συνεργάτρια στο Τμήμα Ψυχιατρικής του University of Birmingham UK και του Birmingham Children’s Hospital, NHS, UK. Ως ερευνήτρια, ασχολείται με την επίδραση της κοινωνικής συσχέτισης και της συναισθηματικής έκφρασης στην ψυχική υγεία παιδιών  και ενηλίκων καθώς και με την λειτουργία του εγκεφάλου και την ποιότητα ζωής από την περίοδο της κύησης.  Διδάσκει ως Επισκέπτρια Λέκτορας στο Τμήμα Ιατρικής του ίδιου πανεπιστημίου τα μαθήματα Κοινωνικής Νευροεπιστήμης, Κοινωνικής και Δικαστικής Ψυχιατρικής και Βιοηθικής. Παράλληλα παραδίδει προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης από την ΑνΑΔ σε θεματικές που αφορούν την προαγωγή και διαχείριση ψυχικής υγείας σε σχολεία, κλινικές και οργανισμούς. Τέλος, εκπαιδεύει νέους γονείς όπου χρησιμοποιεί διεπιστημονικές και πιο κοινωνικές μεθοδολογίες ως μέσο πρόληψης και έγκαιρης παρέμβασης στην ψυχική υγεία και νευροαναπτυξιακές διαταραχές.