Το ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ της κλινικής Kokkinos Smile σας προσκαλεί σε διάλεξη με θέμα: «Τι σκέφτεσαι και τι πιστεύεις; Από τις πεποιθήσεις και προσδοκίες των γονέων στην ψυχική υγεία των παιδιών» με την Δρ. Μαρκέλλα Γρηγορίου, Ph. D, University of Birmingham, UK, Institute for Mental Health, UK.

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023 στις 19:30 στην κλινική Kokkinos Smile Clinic, Λεωφ. Γρίβα Διγενή 91, Λεμεσός, Αίθουσα «Παναγιώτης Γρηγορίου», Μεσοπάτωμα.

Δηλώστε συμμετοχή μέχρι τις 5/2/2023,με τους εξής τρόπους

·       Τηλεφώνημα στο 25582144

·       Μήνυμα στο Inbox στα social media

·       Μήνυμα στο LIVE chat της ιστοσελίδας μας www.kokkinosmileclinic.com

·       E-mail στο manager@kokkinosmileclinic.com

Λίγα λόγια για τη διάλεξη

Η σύγχρονη νευροεπιστήμη, μας εξηγεί ότι η σχέση γονέων και παιδιού κατά τα πρώτα χρόνια ζωής (αλλά όχι μόνο τότε), μπορούν κυριολεκτικά να διαμορφώσουν τις εγκεφαλικές λειτουργίες που σχετίζονται με τη διαχείριση προβλημάτων, συναισθημάτων και εμπειριών.  Ωστόσο, τις τελευταίες δεκαετίες χαρακτηριστικά όπως οι προσδοκίες, πεποιθήσεις και το σύστημα αξιών των γονέων φαίνεται να συσχετίζονται άμεσα με τη ψυχική υγεία των παιδιών καθώς και με τις μελλοντικές επιλογές τους. Συγκεκριμένα, σε έρευνες όπου μελετήθηκαν παιδιά και γονείς, η πίεση για συμμόρφωση των παιδιών με τα ιδανικά, αξίες, προσδοκίες και τις πεποιθήσεις των γονέων είχαν συσχετιστεί με διάφορες ψυχολογικές καταστάσεις όπως η κατάθλιψη, το άγχος, ο αυτοτραυματισμός, οι διατροφικές διαταραχές και η παρορμητική συμπεριφορά (κυρίως σε ηλικίες 15-25). Ευρήματα που αφορούν την ανάπτυξη του εγκεφάλου, μας εξηγούν ότι όταν οι σκέψεις, προσδοκίες και αντιλήψεις από το οικογενειακό περιβάλλον εκλαμβάνονται από το παιδί ως μια συνεχής πίεση ή κάτι αρνητικό (π.χ. ως ένα συνεχές εξωτερικό ερέθισμα που δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα στο παιδί), αυξάνονται οι πιθανότητες να δούμε μείωση στην ταχύτητα που επεξεργάζεται ο εγκέφαλός τις πληροφορίες, δυσκολία εύρεσης λύσεων σε προκλήσεις και προβλήματα, εξασθένηση της δημιουργικής σκέψης, μείωση των εγκεφαλικών δραστηριοτήτων που αφορούν τη ρύθμιση συναισθημάτων και παρορμήσεων  καθώς και εναλλαγές στη διάθεση. Στη διάλεξη θα εξηγήσουμε γιατί χρειάζεται να προσέχουμε τι σκεφτόμαστε και τι πιστεύουμε, και πώς επικοινωνούμε στα παιδιά τις αξίες και τις σκέψεις μας με υγιή τρόπο.  

Βιογραφικό Σημείωμα

Η Δρ. Μαρκέλλα Γρηγορίου είναι επιστημονική συνεργάτρια στο Τμήμα Ψυχιατρικής του University of Birmingham UK και του Birmingham Children’s Hospital, NHS, UK. Ως ερευνήτρια, ασχολείται με την επίδραση της κοινωνικής συσχέτισης και της συναισθηματικής έκφρασης στην ψυχική υγεία παιδιών και ενηλίκων καθώς και με την λειτουργία του εγκεφάλου και την ποιότητα ζωής.  Διδάσκει ως επισκέπτρια λέκτορας στο Τμήμα Ιατρικής του ίδιου πανεπιστημίου τα μαθήματα της Κοινωνικής Νευροεπιστήμης, Κοινωνικής και Δικαστικής Ψυχιατρικής και Βιοηθικής. Παράλληλα παραδίδει προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης επιχορηγημένα από την ΑνΑΔ, σε θεματικές που αφορούν την προαγωγή και διαχείριση ψυχικής υγείας σε σχολεία, κλινικές και οργανισμούς όπου χρησιμοποιεί διεπιστημονικές και πιο κοινωνικές μεθοδολογίες ως μέσο πρόληψης και έγκαιρης παρέμβασης σε ψυχικές και νευροαναπτυξιακές παθήσεις.