Ορθογναθική Ορθοδοντική
Ορθογναθική Ορθοδοντική
Αν τα σκελετικά προβλήματα μείνουν αθεράπευτα στην παιδική ηλικία, η διόρθωσή τους μετά τη συμπλήρωση της αύξησης του ατόμου απαιτεί συνδυασμό χειρουργικής επέμβασης και ορθοδοντικής θεραπείας, όπως φαίνεται στις πιο κάτω φωτογραφίες.
Οι συγκεκριμένες χειρουργικές επεμβάσεις με τα σημερινά μέσα, γίνονται με εξαιρετική επιτυχία εφόσον η κλινική μας χρησιμοποιεί τις πιο σύγχρονες τεχνολογικές μεθόδους όπου η μελέτη, ο σχεδιασμός του χειρουργείου και η κατασκευή των χειρουργικών ναρθήκων γίνονται με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή (computerized), με τη χρήση τρισδιάστατων ακτινογραφιών και μοντέλων.
Επίσης, η μη έγκαιρη παρέμβαση στην παιδική ηλικία προς διόρθωση των δυσαρμονιών αυτών, δημιουργεί μεγάλο άγχος και αίσθημα μειονεξίας στα παιδιά που έχουν το πρόβλημα, ειδικά αν είναι σε σοβαρή μορφή, κάτι το οποίο πολλές φορές τους οδηγεί σε ενδοστρέφεια, αποφυγή κοινωνικοποίησης και χαμηλή αυτοπεποίθηση εφόσον αυτές οι δυσμορφίες πολλές φορές αποτελούν την αιτία “πειράγματος” από τα υπόλοιπα παιδιά.
Για όλους αυτούς τους λόγους λοιπόν, να ξέρετε ότι η έγκαιρη διάγνωση απλοποιεί τα μέγιστα την επίλυση του προβλήματος, εφόσον η θεραπεία γίνεται συντηρητικά μόνο με ορθοδοντική θεραπεία.
Οπισθογναθισμός της κάτω γνάθου και υπνική άπνοια
Mια νέα κατηγορία ιατρικών προβλημάτων που έχει πρόσφατα αναγνωριστεί από την ιατρική είναι τα προβλήματα αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου. Άτομα που παρουσιάζουν οπισθογναθισμό της κάτω γνάθου εμφανίζουν αρκετά συχνά αυτά τα προβλήματα, αφού κατά τη διάρκεια του ύπνου η γλώσσα μπλοκάρει την ανώτερη αναπνευστική οδό με αποτέλεσμα κακή ποιότητα ύπνου και ελλειμματική οξυγόνωση του εγκεφάλου.
Τα παιδιά εμφανίζουν το πρόβλημα αυτό σε ποσοστό 10-12%. Τα συμπτώματα που εμφανίζουν είναι μειωμένη σωματική ανάπτυξη, έλλειψη συγκέντρωσης, αίσθημα κούρασης και υπνηλίας κατά τη διάρκεια της ημέρας, μειωμένη απόδοση στο σχολείο κλπ. Αν η διάγνωση γίνει έγκαιρα στα παιδιά, η ορθοδοντική από μόνη της μπορεί να διορθώσει το πρόβλημα αυτό.
Η επίλυση του προβλήματος αυτού σε άτομα των οποίων η αύξηση έχει συμπληρωθεί, απαιτεί τις πιο πολλές φορές, χειρουργική επέμβαση.
Σκελετική χασμοδοντία σε ενήλικα ασθενή
Όπως βλέπετε στις εικόνες, στην αριστερή στήλη των φωτογραφιών σε αυτήν την ενήλικα ασθενή, τα δόντια της όταν δαγκώνει δεν ακουμπούν μπροστά παρά μόνο πίσω. Αυτό, της προκαλεί αδυναμία στο να δαγκώσει με τα μπροστινά της δόντια, προώθηση της γλώσσας στην κατάποση (δες εικόνα 5), ψεύδισμα στην ομιλία και αντιαισθητική εμφάνιση.
Στη δεύτερη στήλη φωτογραφιών η ίδια ασθενής μετά την χειρουργική διόρθωση. Προσέξτε τη σωστή σύγκλειση των δοντιών σε όλα τα επίπεδα και την όμορφη αισθητική.
Να θυμάστε ότι δεν θα χρειαζόταν η χειρουργική επέμβαση, αν η ασθενής έβλεπε έγκαιρα τον ορθοδοντικό όταν ήταν παιδί.