Ποτέ

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ

ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΤΕ ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ
ΠΟΥ ΘΕΛΕΤΕ

Ορθοδοντική ενηλίκων

Τις τελευταίες δυο δεκαετίες ο αριθμός των ενηλίκων που αποζητούν ορθοδοντική θεραπεία έχει αυξηθεί σημαντικά και συνεχίζει να παρουσιάζει αυξητική τάση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι νέες μέθοδοι και υλικά που χρησιμοποιούνται στην ορθοδοντική, έχουν συμβάλει στη γρηγορότερη, πιο αποτελεσματική και εξαιρετικά αισθητική, ορθοδοντική θεραπεία.

Επίσης, άλλος ένας βασικός λόγος που οι ενήλικες αποζητούν την ορθοδοντική, είναι η ολοένα αυξημένη επιθυμία των ανθρώπων να έχουν ένα όμορφο χαμόγελο!

Γιατί, τα μάτια και το χαμόγελο είναι ο καθρέφτης της ψυχής!

Σε τι μπορεί να βοηθήσει η ορθοδοντική θεραπεία έναν ενήλικα;

Σε αντίθεση με το τι πιστεύει ο κόσμος για τις δυνατότητες της ορθοδοντικής στους ενήλικες, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η ορθοδοντική θεραπεία σ’ έναν ενήλικα, πέραν από το να του ισιώσει τα δόντια μπορεί να προσφέρει πολύ περισσότερα όπως:

  • Να διευρύνει την άνω γνάθο ώστε να γίνει το χαμόγελο πιο ευρύ δηλαδή πιο γεμάτο, με αποτέλεσμα όταν χαμογελά κάποιος να μην έχει κενά στα πλάγια της στοματικής κοιλότητας.

  • Αν έχει ουλικό χαμόγελο, δηλαδή “δείχνει” πολλά ούλα όταν χαμογελά, αυτό μπορεί να διορθωθεί είτε πλήρως είτε μερικώς ανάλογα.

  • Αν ο ασθενής έχει βαθύ δάγκωμα, δηλαδή τα άνω μπροστινά δόντια καλύπτουν πλήρως τα κάτω μπροστινά δόντια, τότε με την ορθοδοντική θεραπεία ανοίγει το δάγκωμα, τα δόντια ανορθώνονται και το χαμόγελο γίνεται πολύ πιο ωραίο και φωτεινό!

  • Αν τα μπροστινά δόντια απέχουν μεταξύ τους στο κάθετο ή το οριζόντιο επίπεδο με αποτέλεσμα ούτε τα χείλη να μπορούν εύκολα να κλείσουν, αυτό διορθώνεται και φέρνει εξαιρετικά αποτελέσματα.

  • Αν o ασθενής έχει συνωστισμένα (πυκνά) δόντια, τότε ο καλύτερος τρόπος διόρθωσής τους είναι η ορθοδοντική θεραπεία και όχι η διόρθωσή τους με τροχισμό των δοντιών και τοποθέτηση στεφανών.
  • Αν ο ασθενής προτίθεται να βάλει εμφυτεύματα αλλά δεν υπάρχει αρκετό κόκκαλο, μπορεί μια ορθοδοντική μετακίνηση να φέρει κόκκαλο στην περιοχή του εμφυτεύματος, αυξάνοντας έτσι δραματικά την επιτυχία της εμφύτευσης.
  • Αν ο ασθενής προτίθεται να βάλει μία προσθετική εργασία και τα δόντια – στηρίγματα έχουν κλίση προς το κενό, τότε η ορθοδοντική βοηθά στην ανόρθωση των δοντιών για να γίνει εφικτή μια σωστή προσθετική εργασία.

Για τα δύο τελευταία σημεία που απαιτείται εμπλοκή και άλλων ειδικοτήτων, η κλινική μας συνεργάζεται με άλλους άριστους οδοντιάτρους ειδικούς ή μη, ώστε να παρέχει όσο γίνεται ένα τέλειο οδοντιατρικό αποτέλεσμα. Η εξειδικευμένη αντιμετώπιση είναι απαραίτητη στη σημερινή εποχή και η κλινική μας ασπάζεται πλήρως αυτή τη φιλοσοφία.

Στην κλινική μας, ο ενήλικας ασθενής μπορεί να επιλέξει με την καθοδήγηση και τη σύμφωνη γνώμη  του ορθοδοντικού βέβαια, ένα από τα πιο κάτω είδη ορθοδοντικών μηχανισμών για τη θεραπεία του.

Τύποι ορθοδοντικών αγκυλίων

Μεταλλικά σιδεράκια

Είναι τα πιο διαδεδομένα, εύκολα και πρακτικά στη χρήση για τον ορθοδοντικό. Μόνο τους μειονέκτημα είναι η αισθητική.

Διάφανα σιδεράκια

Είναι κατασκευασμένα από ζαφείρι, πολύ αισθητικά και έχουν αποστρογγυλεμένα άκρα με αποτέλεσμα να είναι πιο ανεκτά από τον ασθενή. Για περαιτέρω βελτίωση της αισθητικής, τα διάφανα σιδεράκια μπορούν να συνοδεύονται με λευκά σύρματα που έχουν το χρώμα των δοντιών. Στην κλινική μας, χρησιμοποιούμε τα αγκύλια Damon, τα οποία είναι σχεδόν αόρατα και πολύ ανεκτά από τον ασθενή.

Γλωσσικά σιδεράκια

Τοποθετούνται στο εσωτερικό των δοντιών, έτσι δε φαίνονται καθόλου και αυτό είναι το μεγάλο τους πλεονέκτημα. Η διαδικασία εφαρμογής τους είναι πιο πολύπλοκη, εφόσον απαιτείται λήψη αποτυπωμάτων  (ή σκανάρισμα ) και αποστολή τους σε ειδικά εργαστήρια του εξωτερικού, ώστε να κατασκευαστούν οι μηχανισμοί ακριβώς στα μέτρα του ασθενή.

Διαφανείς νάρθηκες ευθυγράμμισης (Invisalign)

Είναι η τελευταία εξέλιξη στην ορθοδοντική. Η θεραπεία γίνεται με μια σειρά από διαφανείς νάρθηκες που πρέπει να φοριούνται και στις δυο γνάθους καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου με μοναδική εξαίρεση την ώρα του φαγητού.

Αν δε φοριούνται συνεχώς, τότε η θεραπεία επιμηκύνεται. Οι νάρθηκες αυτοί κατασκευάζονται από θερμοπλαστικό υλικό. Απαιτείται σκανάρισμα  και αποστολή του στο εξωτερικό για μελέτη και στη συνέχεια κατασκευάζονται οι νάρθηκες και δίνονται στον ασθενή, ο οποίος τους φοράει διαδοχικά σύμφωνα με τις οδηγίες του ορθοδοντικού. Το πλεονέκτημα της τεχνικής αυτής είναι η αισθητική της, εφόσον δεν συγκολλούνται καθόλου μεταλλικά ή άλλα στοιχεία στα δόντια. Το μειονέκτημα είναι πωςοι νάρθηκες πρέπει να αφαιρούνται σε κάθε γεύμα ή σνακ και πρέπει να γίνουν ανεκτοί από τον ασθενή ειδικά το βράδυ. Η τεχνική αυτή δεν συνίσταται για όλα τα ορθοδοντικά προβλήματα και ειδικά για περίπλοκα περιστατικά με λειτουργικά προβλήματα. Επίσης, δεν εφαρμόζεται στα παιδιά.

Συχνές Ερωτήσεις

Η ορθοδοντική θεραπεία στον ενήλικα χρειάζεται περισσότερο χρόνο σε σχέση με ένα παιδί;

Όχι! Χρειάζεται περίπου ο ίδιος χρόνος ανάλογα βέβαια με το πρόβλημα. Αυτό, γιατί η ταχύτητα μετακίνησης των δοντιών στα οστά των γνάθων είναι παρόμοια με αυτήν του παιδιού.

Θα έχω δυσκολίες κατά τη διάρκεια της θεραπείας μου;

Στην αρχή θα υπάρξει κάποια δυσφορία ειδικά την πρώτη βδομάδα. Στη συνέχεια, ο βλεννογόνος του στόματος κερατινοποιείται (σκληραίνει) και η αίσθηση δυσφορίας μειώνεται σημαντικά.

Επίσης, πιθανός πόνος και ευαισθησία στα δόντια απο τις αρχικές δυνάμεις των ορθοδοντικών μετακινήσεων αμβλύνονται σιγά-σιγά και ο ασθενής νιώθει πολύ καλύτερα μετά τις πρώτες μέρες.

Υπάρχουν προϋποθέσεις για να βάλω σιδεράκια;

Ναι! Θα πρέπει να προηγηθούν επισκέψεις στον οδοντίατρό σας για κλινικό και ακτινογραφικόέλεγχο και στη συνέχεια αποκατάσταση όλων των οδοντιατρικών προβλημάτων προτού ξεκινήσει η ορθοδοντική θεραπεία. Σοβαρές ουλίτιδες, περιοδοντίτιδες ή οδοντικές τερηδόνες αποτελούν αντένδειξη για οποιαδήποτε μορφή ορθοδοντικής θεραπείας. Επίσης, κατά τη διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας θα πρέπει να επισκέπτεστε τον οδοντίατρό σας τρεις φορές το χρόνο για καθαρισμό και έλεγχο. Πρέπει να γνωρίζετε ότι σε καμία περίπτωση ο ορθοδοντικός δεν αντικαθιστά τον οδοντίατρο!