ΚΟΙΜΑΜΑΙ ΚΑΙ ΦΤΙΑΧΝΩ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΜΟΥ

Καταστολή (Sedation)

Σκοπός

Η μέθοδος της καταστολής σκοπό έχει να κρατήσει το παιδί σε απόλυτη ηρεμία ή όπως το λέει και η περιγραφή του όρου σε καταστολή ώστε να μην αντιδρά καθόλου  κατά την διάρκεια της οδοντιατρικής θεραπείας . Είναι μια μέθοδος που βοηθά το παιδί να δεχθεί μαζική οδοντιατρική θεραπεία σε σύντομο χρονικό διάστημα με ασφάλεια και χαμηλότερο κόστος από αυτό της γενικής νάρκωσης.

Τι είναι η καταστολή;

Είναι όρος της αναισθησιολογίας και εννοεί την κατάσταση αναισθησίας όπου η χορήγηση φαρμάκων καταστέλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα όπου ο  ασθενής ενώ κοιμάται , διατηρεί τα αντανακλαστικά  της αναπνοής και της κατάποσης δηλαδή μπορεί να καταπίνει και να αναπνέει μόνος του . Υπάρχουν διάφορα επίπεδα καταστολής που χρησιμοποιούνται στο οδοντιατρείο : η ελαφριά (ενσυνείδητη) καταστολή όπου ο ασθενής απλά χαλαρώνει πολύ, ίσως κοιμηθεί ελαφριά και μπορεί να ανταποκρίνεται σε λεκτικές εντολές και η μέτρια που ο ασθενής κοιμάται και δεν ανταποκρίνεται σε λεκτικές οδηγίες. Η διατήρηση των αντανακλαστικών ισχύει και για τις δυο κατηγορίες καταστολής ,αλλά αυτό που διαφέρει είναι το επίπεδο του ύπνου και η διατήρηση ή όχι της συνείδησης .

Ποιος κάνει την καταστολή;

Αναισθησιολόγος εγγεγραμμένος στο μητρώο αναισθησιολόγων Κύπρου και μέλος της αναισθησιολογικής εταιρείας Κύπρου .

Μία εκπαιδευμένη βοηθός αναισθησιολόγου βοηθά τον αναισθησιολόγο καθ´όλη τη διάρκεια της καταστολής .

Άλλη οδοντιατρική βοηθός βοηθά την παιδοδοντίατρο στις οδοντιατρικές εργασίες ώστε να γίνεται όσο πιο πολλή θεραπεία σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Φάρμακα:

Διάφορα φάρμακα που μπορεί να χρησιμοποιηθούν είναι τα εξής:

Μιδαζολάμη

Χορηγείται από το στόμα με την μορφή χυμού, 20-30 λεπτά πριν την οδοντιατρική πράξη και έχει ως σκοπό να ηρεμήσει το παιδί ώστε να τοποθετηθεί η φλεβική γραμμή χωρίς φόβο και αντίδραση. Ταυτόχρονα η μιδαζολάμη έχει και αμνησιακή δράση, με αποτέλεσμα τα παιδιά να θυμούνται ελάχιστα ή καθόλου την επέμβαση στο οδοντιατρείο.

Κεταμίνη

Η Κεταμίνη είναι ένα κατασταλτικό αναλγητικό και αμνησιακό φάρμακο αναισθησίας και μία ασφαλής και αποτελεσματική επιλογή για καταστολή στα παιδιά. Χορηγείται αρχικά από το στόμα με μορφή χυμού μαζί με τη Μιδαζολάμη για να ηρεμήσει το παιδί και στη συνέχεια ενδοφλεβίως .Έτσι , κατά τη διάρκεια της καταστολής με Κεταμίνη το παιδί κοιμάται , δεν πονάει ,δεν θυμάται ενώ διατηρούνται τα αντανακλαστικά του και η αναπνοή του χωρίς να αντιδρά στα εξωτερικά ερεθίσματα .

Τις περισσότερες φορές στο ιατρείο μας χρησιμοποιούμε τα δύο πιο πάνω φάρμακα. Αν υπάρξει ανάγκη μπορεί να χρησιμοποιηθεί και η προποφόλη.

Προποφόλη

Είναι υπνωτικό φάρμακο και χορηγείται μόνο ενδοφλεβίως και έχει σκοπό την καταστολή του παιδιού. Η προποφόλη προκαλεί ύπνο στο παιδί ενώ διατηρεί τα αντανακλαστικά του και αναπνέει μόνο του .

Φυσικά υπάρχουν πολλά ακόμη ηρεμιστικά και υπνωτικά φάρμακα, τα οποία χορηγούνται αναλόγως των περιστάσεων και κατόπιν ενημέρωσης και συζήτησης με τους γονείς.

 

Ασφάλεια

Καθ΄όλη τη διάρκεια  της καταστολής και της οδοντιατρικής θεραπείας ,ο ασθενής είναι υπό την επίβλεψη του αναισθησιολόγου ,και από όλο τον εξοπλισμό ελέγχου (monitors) που ορίζει το διεθνές σύστημα ασφαλείας για καταστολή στο οδοντιατρείο.

Ο αναισθησιολόγος ελέγχει συνεχώς τα ζωτικά σημεία του παιδιού και φροντίζει ώστε το παιδί να κοιμάται σταθερά ,ώστε ούτε να κινείται αλλά ούτε να πονά ή να αντιδρά κατά την διάρκεια της οδοντιατρικής θεραπείας .

Όλα τα πιο πάνω προσφέρουν πολύ ψηλά επίπεδα ασφάλειας και μία ανώδυνη οδοντιατρική επέμβαση στο παιδί.

Ακόμη , υπάρχει όλος ο φαρμακευτικός και ιατροτεχνικός εξοπλισμός για την άμεση αντιμετώπιση οποιασδήποτε επιπλοκής.

 

Προϋποθέσεις για την καταστολή

Η καλή ιατρική και φυσική κατάσταση του παιδιού είναι μεγίστης σημασίας για την ασφάλεια του παιδιού κατά τη διάρκεια της καταστολής .

Παιδιά με κρυολόγημα και άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος ,πολύ μεγάλες αμυγδαλές ή  κρεατάκια δεν μπορούν να δεχθούν καταστολή.

Ακόμη παιδιά με γνωστές αλλεργίες στα χορηγούμενα φάρμακα ή ακόμα και  τροφές και σε στοιχεία του περιβάλλοντος (σκόνη , γύρη ) χρειάζονται προσοχή κατά τη χορήγηση των φαρμάκων . Για τους πιο πάνω λόγους το παιδί θα πρέπει οπωσδήποτε να εξεταστεί από παιδίατρο το πρωί της παραμονής της επέμβασης .

 

Διατροφή

Ο ασθενής δεν πρέπει να φάει στερεά τροφή και γάλα 6 ώρες πριν την επέμβαση και δεν μπορεί να πιει νερό ούτε χυμό ή τσάι τουλάχιστον 3 ώρες πριν .Αναλόγως της ηλικίας του παιδιού θα σας δοθούν λεπτομερείς οδηγίες επί του θέματος .

 

Σημαντικές σημειώσεις:

1) Σε περίπτωση που προγραμματίσετε ραντεβού για καταστολή και αλλάξετε γνώμη ,σας παρακαλούμε όπως το ακυρώνεται τουλάχιστον 2 μέρες πριν . Ο αναισθησιολόγος είναι εξωτερικός συνεργάτης και από τη στιγμή που εμφανίζεται στην κλινική μας πρέπει να πληρώνεται ανεξάρτητα από το αν θα τηρηθεί ή όχι το ραντεβού .

2) Εάν το παιδί έχει κρυολόγημα ή οποιαδήποτε μολυσματική νόσο τότε θα πρέπει να μας ειδοποιήσετε άμεσα, εφόσον σε τέτοιες περιπτώσεις η επέμβαση θα πρέπει να αναβληθεί μέχρι και για 4 εβδομάδες.

3) Πληρωμή: Απαιτείται μια προκαταβολή €300. Εξόφληση με το πέρας της εκάστοτε θεραπείας.

Το παιδί πρέπει οπωσδήποτε να συνοδεύουν δύο ενήλικες κατά την μεταφορά του στο σπίτι, ώστε ο ένας να παρατηρεί και νια προσέχει το παιδί στο αυτοκίνητο.