Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα του Δρ. Δημήτρη Τσουκαλά

https://www.drtsoukalas.com/

Ποια Είναι η Ιδανική Ποσότητα Ζάχαρης που Μπορούμε να Καταναλώνουμε


Με βάση τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες είναι σημαντική η μείωση στην κατανάλωση ζάχαρης, ακόμη και αυτής που βρίσκεται στο μέλι και στους χυμούς φρούτων, για τη μείωση του κινδύνου των χρόνιων ασθενειών.

Παρότι είναι γνωστό πλέον ότι η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την υγεία, η πλειοψηφία του πληθυσμού συνεχίζει να καταναλώνει σημαντικά μεγαλύτερη ποσότητα από την ιδανική.

Ποια Είναι η Ιδανική Ποσότητα

Σύμφωνα με τις νεότερες διεθνείς συστάσεις, αυτή είναι 25 γραμμάρια την ημέρα. Πρόκειται για την ποσότητα που περιέχεται σε 2 πορτοκάλια. Και ενώ η κατανάλωση δύο πορτοκαλιών ή αντίστοιχων φρούτων έχει θετική επίδραση στην υγεία μας, σήμερα γνωρίζουμε ότι η κατανάλωση της ίδιας ποσότητας ζάχαρης μέσα από τη μορφή φυσικού χυμού είναι ιδιαίτερα βλαβερή.

Για να φτιάξουμε ένα ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκαλιού χρησιμοποιούμε κατά μέσο όρο 3-4 πορτοκάλια και η ποσότητα ζάχαρης που περιέχεται σε αυτό το ποτήρι δεν είναι πλέον σύνθετη και ενωμένη με ίνες και άλλα συστατικά του φρούτου, αλλά βρίσκεται σε ελεύθερη μορφή και ξεπερνάει τα 40 γρ.

«Τα ελεύθερα σάκχαρα περιλαμβάνουν μονοσακχαρίτες (όπως η γλυκόζη και η φρουκτόζη) και δισακχαρίτες (όπως η κοινή επιτραπέζια ζάχαρη) που προστίθενται στα τρόφιμα και τα ποτά από τον παρασκευαστή, αυτόν που τα μαγειρεύει ή τον άμεσο καταναλωτή και τα σάκχαρα που περιέχονται φυσιολογικά στο μέλι, στα σιρόπια, στους χυμούς φρούτων και στους συμπυκνωμένους χυμούς φρούτων.

Τα ελεύθερα σάκχαρα συμβάλλουν στη συνολική ενεργειακή πυκνότητα της διατροφής. Η υψηλότερη πρόσληψη ελεύθερων σακχάρων απειλεί τη θρεπτική αξία της διατροφής παρέχοντας σημαντική ενέργεια χωρίς να παρέχει θρεπτικά συστατικά, οδηγώντας σε αυξημένο βάρος και αυξημένο κίνδυνο νόσου από χρόνια νοσήματα.»

Πολλά από τα σάκχαρα που καταναλώνονται σήμερα είναι “κρυμμένα” στα επεξεργασμένα τρόφιμα που συνήθως δεν θεωρούνται γλυκά. Για παράδειγμα, 1 κουταλιά της σούπας κέτσαπ περιέχει περίπου 4 γραμμάρια (περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού) ελεύθερων σακχάρων. Ένα μόνο κουτάκι αναψυκτικού περιέχει μέχρι 40 γραμμάρια (περίπου 10 κουταλάκια του γλυκού) ελεύθερων σακχάρων.

Κατευθυντήριες Οδηγίες Σχετικά με την Κατανάλωση Ζάχαρης

Με βάση νεότερες κατευθυντήριες οδηγίες σχετικά με την κατανάλωση ζάχαρης, συστήνεται μειωμένη πρόσληψη ελεύθερων σακχάρων καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής.

Τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά, προτείνεται μείωση της πρόσληψης ελεύθερων σακχάρων σε λιγότερο από το 10% της συνολικής πρόσληψης ενέργειας. Μία περαιτέρω μείωση κάτω από 5% ή περίπου 25 γραμμάρια ανά ημέρα προσφέρει επιπλέον οφέλη για την υγεία.

Η μείωση της πρόσληψης ελεύθερων σακχάρων σε λιγότερο από 10% της συνολικής ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης, συστήθηκε για πρώτη φορά το 1989 και εξετάστηκε περαιτέρω το 2002. Στην τρέχουσα ενημερωμένη κατευθυντήρια οδηγία (2017), προτείνεται περαιτέρω μείωση της πρόσληψης ελεύθερων σακχάρων σε λιγότερο από 5% της συνολικής πρόσληψης ενέργειας.

Η μείωση της ελεύθερης ζάχαρης είναι ένα από τα σημαντικότερα βήματα για καλή υγεία.

Τροφές Χωρίς Ζάχαρη που Μπορείτε να Επιλέγετε

Επιλέξτε να τρώτε βιολογικά, ελευθέρας βοσκής, ολόκληρα, φρέσκα τρόφιμα και υγιεινά λιπαρά. Το σώμα θα προσαρμοστεί σταδιακά σε υγιεινότερες συνήθειες και θα μειωθεί η έντονη επιθυμία για κατανάλωση τροφών που περιέχουν ζάχαρη.
 
Χρησιμοποιήστε φυσικές εναλλακτικές λύσεις της ζάχαρης -αλλά πάντα με μέτρο- όπως στέβια, ζάχαρη από καρύδα, ή μέλι.

Μαζί με τα παραπάνω, η φυσική άσκηση και η κατανάλωση άφθονου νερού είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της καλής υγείας και την πρόληψη των χρόνιων ασθενειών.

Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα του Δρ. Δημήτρη Τσουκαλά

https://www.drtsoukalas.com/

background of sugar cubes