Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε ακόμα μια διάλεξη του ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ την Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023. Στη διάλεξη η Ψυχολόγος και Οικογενειακή Σύμβουλος κυρία Τένια Μακρή καθήλωσε για ακόμα μια φορά το ακροατήριο με τον ζωντανό και μεστό της λόγο. Το θέμα της διάλεξης ήταν “Η βία, όπως και η αυτοπειθαρχία και η δικαιοσύνη και γενικά όλες οι αξίες, διδάσκονται από τους γονείς στα παιδιά”.
Η διάλεξη, την οποία παρακολούθησαν και εκπαιδευτικοί της Μέσης Εκπαίδευσης, αποτέλεσε πεδίο μιας παραγωγικής συζήτησης και διάδρασης με το ακροατήριο, με παράθεση ερωτήσεων, προβληματισμών και ανταλλαγή απόψεων.
Στο πλαίσιο της διάλεξης, η Δρ. Νίκη Κόκκινου, παρουσίασε τις πιο κάτω πληροφορίες που αφορούν μεγάλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Αμερική.
Η έρευνα μελέτησε επτά αρνητικούς παράγοντες στο μεγάλωμα ενός παιδιού και συγκεκριμένα τους:
1. Συναισθηματική εγκατάλειψη
2. Φυσική εγκατάλειψη
3. Βία στην οικογένεια
4. Φτώχεια
5. Ανεργία
6. Χρήση ναρκωτικών από τους γονείς
7. Φυλάκιση γονέα
Μελέτησαν τα παιδιά που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν σε ένα τέτοιο περιβάλλον και τα οποία είχαν εκτεθεί σε έναν έως τρεις αρνητικούς παράγοντες, σε τρεις έως πέντε παράγοντες ή και στους επτά παράγοντες και τα σύγκριναν με παιδιά που μεγάλωσαν φυσιολογικά χωρίς να έχουν εκτεθεί σε κανέναν αρνητικό παράγοντα.
Είκοσι χρόνια μετά, τα παιδιά που μεγάλωσαν με έναν έως τρεις αρνητικούς παράγοντες είχαν σημαντικά χαμηλότερους βαθμούς στο σχολείο, παραβατική συμπεριφορά, κάπνιζαν οι ίδιοι, είχαν ψηλότερα ποσοστά ανεργίας, είχαν εμπλακεί σε έγκλημα και γενικά είχαν αποτυχία στη ζωή τους.
Ακόμη χειρότερα ποσοστά είχαν τα παιδιά που είχαν εκτεθεί σε τρεις με πέντε παράγοντες και λίγο χειρότερα ακόμη, όσοι είχαν εκτεθεί σε έξι με επτά αρνητικούς παράγοντες.
Το σημαντικό σε αυτή την έρευνα είναι ότι έστω και ένας αρνητικός παράγοντας να συνοδεύει το μεγάλωμα ενός παιδιού, που είναι συνήθως η συναισθηματική εγκατάλειψη δηλαδή ο γονιός είναι σπίτι αλλά δεν συμμετέχει συναισθηματικά με το παιδί, το παιδί θα παρουσιάσει ελλείψεις μεγαλώνοντας, δηλαδή θα υπάρξει επιβάρυνση στην ψυχική υγεία του παιδιού, γεγονός το οποίο μπορεί να το οδηγήσει και αυτό με τη σειρά του σε κάποια σημαντική αποτυχία.
Γι’ αυτό, η αφύπνιση των γονέων είναι σημαντική! 
————-
H αφύπνιση και η ενημέρωση των γονέων αποτελεί τον βασικό στόχο του ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ.
Οι διαλέξεις που διοργανώνει το “ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ” ανακοινώνονται στη σελίδα μας στο Facebook και στο προφίλ μας στο Instagram.