Νοητική/αναπτυξιακή καθυστέρηση

Πηγή πληροφοριών: Έντυπο “Οδηγός οδοντιατρικής φορντίδας για γονείς και φροντιστές παιδιών με αναπηρίες και προβλήματα υγείας” της Παιδοδοντιατρικής Εταιρείας Κύπρου

ΝΟΗΤΙΚΗ / ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ

Οδοντοστοματικά Xαρακτηριστικά

Μεγαλύτερη πιθανότητα για ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα

Η ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΑΠΟ ΤΕΡΗΔΟΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΠΟΥ ΣΤΑ IΔΙΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΜΕ ΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ

Παρατηρούνται περισσότερες ορθοδοντικές ανωμαλίες, ελλείποντα δόντια, καθυστερημένη ανατολή δοντιών, και υποπλασίες δοντιών.

Παρατηρούνται πολλές κακές στοματικές συνήθειες όπως είναι ο βρουξισμός, ο τριγμός των δοντιών, η στοματική αναπνοή, η προώθηση γλώσσας στην κατάποση,ο αυτοτραυματισμός όπως δάγκωμα χείλους, γλώσσας κτλ.

Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος τραύματος στα δόντια.

Προώθηση γλώσσας στην κατάποση

Τρόποι Χειρισμού στο οδοντιατρείο

 • Η θεραπεία είναι πολλές φορές εφικτή στο οδοντιατρείο ειδικά αν η πρώτη επίσκεψη στον οδοντίατρο γίνει από πολύ νωρίς για ΠΡΟΛΗΨΗ.
 • Ενημερώστε τον οδοντίατρο για το επίπεδο αντίληψης του παιδιού.
 • Πρωινά ραντεβού όπου το παιδί είναι ξεκούραστο υποβοηθούν τη συνεργασία του
 • Καθαρές και σύντομες εντολές οι οποίες επαναλαμβάνονται
 • Χρήση της μεθόδου πες-δείξε-κάνε ώστε να εξοικειωθεί το παιδί με το οδοντιατρείο.
 • Ανάπτυξη εμπιστοσύνης μεταξύ ασθενούς – γιατρού και προσωπικού. Καλύτερα να χρησιμοποιείται κάθε φορά το ίδιο δωμάτιο αλλά και το ίδιο προσωπικό για να είναι γνώριμο το περιβάλλον στο παιδί.
 • Επιβράβευση της καλής συμπεριφοράς τόσο λεκτικά,  όσο και με κάποιο δωράκι.
 • Εκεί που το επιτρέπει η αντίληψη του παιδιού χρησιμοποιούνται διάφορα μέσα όπως τραγούδια, μουσική, διήγηση μιας ιστορίας, προβολή κάποιας ταινίας που μπορούν να αποσπάσουν την προσοχή του παιδιού από την οδοντιατρική εργασία συμβάλλοντας ταυτόχρονα  στην αύξηση της συνεργασίας του.
 • Ακόμη όπου το επιτρέπει το ιατρικό ιστορικό του παιδιού μπορεί να χρησιμοποιηθεί η μάσκα του πρωτοξειδίου του αζώτου που στην πλειοψηφία των παιδιών έχει ηρεμιστικές – χαλαρωτικές ικανότητες και αποτελεί μεγάλη βοήθεια για να γίνει εφικτή η οδοντιατρική εργασία. Επίσης, το πρωτοξείδιο του αζώτου βοηθά τα μέγιστα στην μείωση του αντανακλαστικού του εμετού καθιστώντας την οδοντιατρική θεραπεία ως εκ θαύματος εφικτή εκεί που θα εθεωρείτο αδύνατον!!
 • Η χρήση συγκράτησης χεριών με τα ειδικά μανίκια για λόγους ασφαλείας εκεί που χρειάζεται.
 • Χρήση στοματοδιαστολέων, γλωσσοπιέστρων, ελαστικού απομονωτήρα και χειρουργικής αναρρόφησης ώστε η θεραπεία να είναι εφικτή με ασφάλεια αλλά και να είναι ανεχτή από τον ασθενή.
 • Γενική νάρκωση ως τελευταίο καταφύγιο.
 • Κάποιες τεχνικές είναι οι ίδιες με αυτές που χρησιμοποιούνται στα παιδιά με αυτιστικά χαρακτηριστικά (δες κεφάλαιο αυτισμού).

Μάσκα πρωτοξειδίου του αζώτου

Φροντίδα στο σπίτι

Κατάλληλη θέση όταν  βουρτσίζετε τα δόντια

Εάν το παιδί είναι σε τροχοκάθισμα σταθείτε ή καθίστε πίσω του και στο πλάι, ελέγχοντας με το χέρι σας  το κεφάλι του κρατώντας κάτω από το πιγούνι του,  με ελαφριά στήριξη στο σώμα σας. Πολλές φορές χρειάζονται δύο άτομα για να μπορέσετε να βουρτσίσετε τα δόντια του παιδιού. Ο ένας θα κρατάει τα χέρια του παιδιού και ο άλλος θα βουρτσίζει.

Καλύτερη διάνοιξη στόματος

Υπάρχουν τρόποι που μπορείτε να ανοίγετε το στόμα του παιδιού και να προστατεύετε τα χέρια σας από πιθανό δάγκωμα αλλά και το ίδιο το παιδί.

Οδοντόβουρτσες που κυκλοφορούν στο εμπόριο

Στοματοδιαστολείς κατασκευασμένοι με ειδικό μαλακό υλικό για χρήση στο σπίτι  που βοηθούν στην καλύτερη και ασφαλή διάνοιξη του στόματος.

Χρήση Οδοντικού Νήματος

Για να μπορέσετε να καθαρίσετε περιοχές που δεν φτάνει η βούρτσα πρέπει να χρησιμοποιήσετε οδοντικό νήμα. Υπάρχει δυσκολία και χρειάζεται αρκετή εξάσκηση αλλά όπου μπορεί  να γίνει η χρήση του είναι ευεργετική. Σε περιπτώσεις που για λόγους δικής σας προστασίας (αποφυγή δαγκώματος) δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το παραδοσιακό νήμα υπάρχουν στο εμπόριο διάφορα άλλα προϊόντα που μπορούν να σας βοηθήσουν.

Απαιτεί ομαδική εργασία και συμμετοχή όλης της οικογένειας. Πολλές φορές ένα άτομο είναι αδύνατο να τα καταφέρει. Συνήθως χρειάζεται ένας να συγκρατεί ή να απασχολεί το παιδί και άλλος να ασκεί την υγιεινή των δοντιών. Το κυριότερο στοιχείο που απαιτείται είναι η θέληση και η δύναμη ψυχής του φροντιστή.