Ογκολογικοί ασθενείς

Πηγή πληροφοριών: Έντυπο “Οδηγός οδοντιατρικής φορντίδας για γονείς και φροντιστές παιδιών με αναπηρίες και προβλήματα υγείας” της Παιδοδοντιατρικής Εταιρείας Κύπρου

Τα πρώτα συμπτώματα στις οξείες λευχαιμίες μπορεί να εμφανιστούν στο στόμα (αυτόματες αιμορραγίες ούλων, έντονη ερυθρότητα, πρώιμη και γενικευμένη κινητικότητα δοντιών κτλ).

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η διάγνωση της νόσου γίνεται σε πολύ μικρή ηλικία (< 5 ετών) και το παιδί μπορεί να μην έχει πάει ακόμα για τον πρώτο οδοντιατρικό του έλεγχο. Τόσο η λευχαιμία ως νόσος, όσο και οι θεραπείες στις οποίες υποβάλλονται οι ασθενείς προκαλούν πτώση της άμυνας του οργανισμού με αποτέλεσμα τη δημιουργία αρκετών σοβαρών και ιδιαίτερα επώδυνων μερικές φορές οδοντοστοματικών προβλημάτων.

 

 

Απασβεστιώσεις δοντιών (σοβαρή απώλεια  ασβεστίου) μετά από εμέτους κατά την διάρκεια της χημειοθεραπείας

Ουλίτιδα

  • Πρέπει να υπάρχει μια συντονισμένη και ομαδική προσπάθεια για την καλύτερη αντιμετώπιση, ανακούφιση και υποστήριξη του παιδογκολογικού ασθενούς καθ’όλη την διάρκεια της θεραπείας του με στόχο την καλύτερη ποιότητα ζωής.
  • Η ξηροστομία προκαλεί σημαντική μείωση του σάλιου και ανάπτυξη των μικροβίων στο στόμα αυξάνοντας κάθετα τον κίνδυνο για τερηδόνα.

Τρόποι Χειρισμού στο οδοντιατρείο

Πριν την έναρξη της θεραπείας εναντίον της λευχαιμίας, πρέπει να γίνεται μια οδοντιατρική αξιολόγηση γιατί μπορεί να υπάρχουν τερηδονισμένα δόντια ή άλλα παθολογικά προβλήματα που χρήζουν θεραπείας πριν την έναρξη της θεραπείας προς αποφυγή περίπλοκων και επώδυνων καταστάσεων.

Ο ασθενής πρέπει να ακολουθεί αυστηρό οδοντιατρικό προληπτικό πρόγραμμα καθόλη τη διάρκεια της θεραπείας του. Συχνές ανά τρίμηνο φθοριώσεις και καθαρισμοί θα βοηθήσουν πολύ στην ενδυνάμωση των δοντιών και στη μείωση της τερηδόνας, ενώ ο οδοντίατρος θα δώσει τα απαραίτητα σκευάσματα για χρήση στο σπίτι ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενούς.

Φροντίδα στο σπίτι

  • Ανάλογα με το στάδιο θεραπείας θα διαφοροποιούνται και τα συμπτώματα και το είδος της οδοντιατρικής περίθαλψης (ανοσοκαταστολή κτλ). Προσπαθήστε να βουρτσίζετε καθημερινά πρωί – βράδυ με μαλακή βούρτσα και με τη χρήση φθοριούχας οδοντόκρεμας.
  • Χρήση αντισηπτικού στοματικού διαλύματος 3-4 φορές την ημέρα για περιορισμό της οδοντικής πλάκας (και πιθανή ανακούφιση των αφθών και περιορισμό της μυκητίασης). Σε περιόδους όπου το βούρτσισμα είναι πολύ επώδυνο και δύσκολο είναι πολύ σημαντική η χρήση του ακόμη και με τα ειδικά σφουγγαράκια (swabs).
  • Χρήση οδοντόπαστας με πολύ ψηλή περιεκτικότητα σε φθόριο (5000 ppm fluoride), χρήση πάστας ασβεστίου – φωσφόρου για επαναμετάλλωση των δοντιών, και αντιμικροβιακά διαλύματα ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενούς.
  • Χρήση αντιμυκητιασικών μόνο και όταν χρειάζεται.
  • Ανακούφιση της ξηροστομίας και συμπτωμάτων της μυκητίασης με την χρήση (το αφήνουμε να λιώσει στο στόμα) θρυμματισμένου πάγου (εκτός αν αντενδείκνυται για συγκεκριμένα χημειοθεραπευτικά φάρμακα). Υπάρχουν και άλλα ανακουφιστικά σκευάσματα κατά της ξηροστομίας στο εμπόριο που μπορεί να σας συμβουλέψει ο ογκολόγος του παιδιού.
  • Αποφύγετε τα καυτερά και ξινά φαγητά, πολύ ζεστά φαγητά και ποτά, πολύ καυτερή οδοντόκρεμα (έντονη μέντα) και τα γλυκά.
  • Σε μεγαλύτερες ηλικίες εάν το παιδί κάνει ορθοδοντική θεραπεία θα πρέπει να την διακόψει για τουλάχιστον 1 χρόνο μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας.

Μυκητίαση κατά τη διάρκεια χημειοθεραπείας