ΓΑΣΤΡΟΟΙΣΟΦΑΓΙΚΗ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗ

Προκαλεί όξινο περιβάλλον στο στόμα το οποίο οδηγεί σε απώλεια ασβεστίου και άλλων μετάλλων από τα δόντια. Υπάρχουν ειδικές οδοντόκρεμες υψηλής περιεκτικότητας σε φθόριο και άλλες με ασβέστιο και φώσφορο που μπορούν να βοηθήσουν στην επαναμετάλλωση των δοντιών.

ΚΑΤΑΚΡΑΤΗΣΗ ΤΡΟΦΩΝ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ

Ορισμένα παιδιά κρατούν τον βλωμό στο στόμα ή καθυστερούν πολύ να τον καταπιούν με αποτέλεσμα να γίνεται ζύμωση της τροφής από τα μικρόβια, αυξημένη παραγωγή οξέων και απώλεια ασβεστίου από τα δόντια.

ΤΡΙΞΙΜΟ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ

Είναι έντονο ειδικά στα παιδιά με εγκεφαλική παράλυση. Αυτό δημιουργεί φθορά και επιπέδωση των δοντιών σε έντονο βαθμό μερικές φορές. Ειδικοί νάρθηκες πολλές φορές κολλούνται στα δόντια για την προστασία τους.

ΚΑΚΟΣΜΙΑ

Μερικές αιτίες που την προκαλούν είναι η κατακράτηση τροφών και η αποσύνθεση τους στο στόμα, στομαχικά προβλήματα, κακή πέψη, χρόνια ιγμορίτιδα, φτωχή στοματική υγιεινή, στοματική αναπνοή. Υπάρχουν ειδικές οδοντόπαστες και στοματικά διαλύμματα για την καταπολέμηση της στοματικής κακοσμίας.

ΞΗΡΟΣΤΟΜΙΑ

Είναι συχνή είτε εξαιτίας της ιατρικής κατάστασης του παιδιού, είτε λόγω φαρμακευτικής του αγωγής. Φάρμακα που μπορούν να προκαλέσουν ξηροστομία είναι τα  αντισταμινικά, αντικαταθλιπτικά, αντιεπιληπτικά,  ηρεμιστικά, και φάρμακα  για την αντιμετώπιση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Η ξηροστομία μπορεί να προκαλέσει ουλίτιδα, τερηδόνα και στοματικές μολύνσεις. Υπάρχουν ειδικά σκευάσματα κατά της ξηροστομίας.

ΑΝΤΙΕΠΙΛΗΠΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

Ορισμένα αντιεπιληπτικά φάρμακα προκαλούν σοβαρή υπερτροφία και φλεγμονή των ούλων με έντονες αιμορραγίες ακόμα και με την μάσηση. Μερικές φορές η υπερτροφία είναι τόσο μεγάλη  σε βαθμό που μπορεί να καλυφθούν σχεδόν όλα τα δόντια!

Παρόλα αυτά χωρίς την παρουσία μικροβιακής πλάκας στα δόντια τα αντιεπιληπτικά φάρμακα δεν μπορούν να προκαλέσουν τόσο έντονα προβλήματα. Σωστό βούρτσισμα και ειδικά αντισηπτικά σπρέυ και ζελέ μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του προβλήματος.

Τραυματισμοί

Οι πιθανότητες τραυματισμού είναι αυξημένες (επιληπτικές κρίσεις, πτώσεις,σπαστικότητα κτλ). Είναι πολύ σημαντικό τόσο σε τραυματισμούς παιδικών αλλά κυρίως των μονίμων δοντιών να επικοινωνήσετε ΑΜΕΣΑ με τον οδοντίατρο. Αν το μόνιμο δόντι πέσει με τη ρίζα μετά από τραύμα, τοποθετήστε το πίσω στο φατνίο (δηλαδή στην  θέση του) κρατώντας το από την μύλη και όχι από την ρίζα ώστε να μην καταστραφούν τα κύτταρα της ρίζας ή αν δεν καταφέρετε να το βάλετε στην θέση του τουλάχιστον βάλτε το σε γάλα (όχι σε νερό) και τρέξτε στον οδοντίατρο. Η άμεση τοποθέτηση του δοντιού πίσω στο φατνίο (θέση δοντιού) είναι μεγάλης σημασίας για την καλύτερη πρόγνωση επανεμφύτευσης. Αν το δόντι σπάσει, βρείτε το σπασμένο κομμάτι τοποθετήστε το σε γάλα και τηλεφωνήστε στον οδοντίατρο. ΤΟ ΣΠΑΣΜΕΝΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΓΚΟΛΛΗΘΕΙ ΜΟΝΟ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΚΕΡΑΙΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΦΥΔΑΤΩΜΕΝΟ.

Η ορθοδοντική θεραπεία

Δυστυχώς λόγω του βεβαρημένου ιατρικού ιστορικού και την έλλειψη συνεργασίας συνήθως δεν αποτελεί επιλογή γι’ αυτή την ομάδα ασθενών και γι’ αυτό επικεντρωνόμαστε στην πρόληψη.