Κρανιογναθική Ορθοδοντική

Θεραπεία

ΧΩΡΙΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ

VIDEO TESTIMONIALS

Θεραπεία ΧΩΡΙΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ

O Καθηγητής και μέντορας μου Professor Sadao Sato, ο οποίος θεωρείται από πολλούς ως ο καλύτερος εν ζωή ορθοδοντικός στον κόσμο, είναι ο πατέρας της θεραπευτικής προσέγγισης «Κρανιογναθική Ορθοδοντική».

Είναι μεγάλη τύχη και τιμή για μένα να συναντιέμαι και να εργάζομαι μαζί του κατά τις τριμηνιαίες μου επισκέψεις στο Σαν Φρανσίσκο.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους Dr. Heike Kramer και Dr. Bob Lamb που ήταν η αιτία να αρχίσω αυτό το φανταστικό επαγγελματικό μου ταξίδι με κέντρο το Σαν Φρανσίσκο.

Δρ. Πέτρος Κόκκινος

 

 

Α. ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΩΝ ΤΟΥ ΚΡΑΝΙΟΓΝΑΘΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

 

Η εξειδίκευση που έχει κάνει ο ορθοδοντικός Πέτρος Κόκκινος με τον καθηγητή Sadao Sato στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ, έχει καταστήσει την κλινική μας κέντρο αντιμετώπισης των δυσλειτουργιών και δυσαρμονιών του κρανιογναθικού συστήματος.

Ασθενείς που έχουν κακή σύγκλειση δοντιών (δηλαδή τα δόντια τους δεν κλείνουν σωστά) έχουν σοβαρή πιθανότητα ακόμα και σε νεαρή ηλικία να αποκτήσουν συμπτώματα όπως θόρυβο ή/ και πόνο στις κροταφογναθικές αρθρώσεις(ΚΓΑ) , συχνούς και έντονους πονοκεφάλους, πόνο στον αυχένα ώμους και πλάτη, πολύ έντονες αποτριβές δοντιών, ρωγμές στα δόντια, έντονες ευαισθησίες δοντιών, σοβαρές υφιζήσεις ούλων, αδικαιολόγητη περιοδοντική οστική απώλεια, βούισμα αυτιών με ή χωρίς μερική άπωλεια ακοής. Το κακό δάγκωμα των δοντιών συνδέεται άμεσα με την πρόκληση έντονου νυχτερινού βρυγμού (τρίξιμο των δοντιών κατά τη διάρκεια του ύπνου) με αποτέλεσμα την υπερφόρτιση των κροταφογναθικών αρθρώσεων, των δοντιών, του περιοδοντίου (ούλα και οστό που περιβάλλουν τη ρίζα του δοντιού) και των μυών που εμπλέκονται στη μάσηση, των μυών του αυχένα, των ώμων και της πλάτης με συνεπακόλουθο όλα αυτά τα συμπτώματα.

Για ανακούφιση του ασθενή από τα πιο πάνω συμπτώματα τα οποία προέρχονται από κακή σύγκλειση (δάγκωμα), η ορθοδοντική θεραπεία που εφαρμόζουμε διέπεται από μια εκτενή, πολύ εξειδικευμένη και λεπτομερή διαγνωστική μεθοδολογία που είναι η ακόλουθη:

Κονδυλογραφία: Χρησιμοποιούμε το σύστημα Cadiax με το οποίο γίνεται ακριβής καταγραφή όλων των κινήσεων του κονδύλου μέσα στην ΚΓΑ. Ακολούθως γίνεται μια σε βάθος ανάλυση των κινήσεων αυτών, η οποία μας δίνει πληροφορίες που μας βοηθούν να έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα για την κατάσταση των αρθρώσεων.


Brux Checkers: Δίνονται στον ασθενή στο πρώτο ραντεβού και ζητούμε να χρησιμοποιηθεί το κάθε ένα ξεχωριστά για δυο συνεχόμενες βραδιές κατά τη διάρκεια του ύπνου. Μας βοηθούν να καταγράψουμε τον τύπο βρυγμού για τον κάθε ασθενή. Είναι μια εξαιρετικά πολύτιμη πληροφορία για τον σχεδιασμό της θεραπείας.


Αρθρωτήρας SAM: Χρησιμοποιείται για την ανάρτηση των εκμαγείων του ασθενη στις πραγματικές συνθήκες που επικρατούν στο στόμα και τις αρθρώσεις. Μας δίνει πληροφορίες με υψηλή λεπτομέρεια για τις ανωμαλίες στη σύγκλειση των δοντιών.

 

 

 

 

 


Ακτινογραφίες: Πλαγιά κεφαλομετρική, πανοραμική, προσθιοπίσθια κεφαλομετρική: Οι κεφαλομετρικές ακτινογραφίες αναλύονται στον υπολογιστή και όλες οι μετρήσεις καταχωρούνται και χρησιμοποιούνται για τον σχεδιασμό της θεραπείας. Η πανοραμική μας δίνει πληροφορίες για την κατάσταση όλων των δοντιών και του οστού, των ΚΓΑ, την κλίση των οπισθίων δοντιών.


Φωτογραφίες: Εξωστοματικές: Μας δίνουν πληροφορίες για τους μαλακούς ιστούς του προσώπου, του αυχένα και ωμών. Επίσης βλέπουμε και μετρούμε ασυμμετρίες προσώπου και προβλήματα που σχετίζονται με διαταραγμένη στάση σώματος. Ενδοστοματικές: Αξιολογούμε την οδοντική σχέση, την κατάσταση των δοντιών και των μαλακών ιστών του στόματος.

Ο σχεδιασμός της θεραπείας γίνεται με γνώμονα την αισθητική αλλά κυρίως την απόδοση αρμονίας ανάμεσα στις κροταφογναθικές αρθρώσεις, συγκλεισης των δοντιών, κλίσης του μασητικού επιπέδου και λειτουργικότητας του νεύρομυϊκού συστήματος. Η επιτυχία αυτής της θεραπευτικής προσέγγισης έχει ως αποτέλεσμα την δραστική μείωση ή εξαφάνιση των προαναφερθέντων συμπτωμάτων και αυτός είναι και ο λόγος που συχνά η πρακτική αυτή αναφέρεται και σαν επιστήμη σύγκλεισης των δοντιών (occlusion medicine).

 

 

Β. ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΣΚΕΛΕΤΙΚΩΝ ΔΥΣΑΡΜΟΝΙΩΝ

 
Με τη θεραπευτική αυτή προσέγγιση τα περιστατικά με σοβαρή δυσαρμονία γνάθων θεραπεύονται χωρίς χειρουργική επέμβαση. Στις θεραπείες αυτές η ορθοδοντική θεραπεία γίνεται με τρόπο που αλλάζει τη δυναμική (όχι απλά τη στατική) σχέση των γνάθων μεταξύ τους αλλά και τη σχέση των γνάθων με τα κρανιακά οστά. Αυτό συμβαίνει επειδή στο σχεδιασμό των θεραπειών αυτών λαμβάνεται πάντα υπόψιν η δυναμική αλληλεπίδραση που έχουν τα οστά των γνάθων μαζί με τα υπόλοιπα κρανιακά οστά και ιδιαίτερα με το κροταφικό οστούν, εφόσον αυτό έρχεται σε άμεση και δυναμική σχέση με την κάτω γνάθο στο σχηματισμό της κροταφογναθικής άρθρωσης. Η αλλαγή της κλίσης του μασητικού επιπέδου σε συνδυασμό με την αλλαγή της κάθετης διάστασης της σύγκλεισης των δοντιών και τη μεγάλη δυνατότητα προσαρμογής της κάτω γνάθου σε αυτές τις αλλαγές, οδηγούν σε θεραπευτικά αποτελέσματα υψηλής αισθητικής και σταθερότητας, εκμηδενίζοντας έτσι την ανάγκη χειρουργικής επέμβασης. Αυτό σημαίνει σημαντικά μειωμένη ταλαιπωρία και κόστος θεραπείας, αποφυγή χειρουργικής επεμβασης (οστεοτομία) και εκμηδενισμός τυχόν μεταχειρουργικών επιπλοκών.