H Παιδοδοντιατρικη Εταιρια Κυπρου ανακοίνωσε σε Δημοσιογραφική Διάσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 2 Νοεμβρίου 2023, την έναρξη της εκστρατείας «Προσοχή στις ζαχαροπαγίδες/Αγαπώ τον εαυτό μου – Ελαττώνω τη ζάχαρη», η οποία πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον  Παγκύπριος Οδοντιατρικός Σύλλογος και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου European University Cyprus.

Η εκστρατεία απευθύνεται σε εφήβους, τους γονείς τους αλλά και τους εκπαιδευτικούς και αποσκοπεί στην έγκαιρη και σωστή ενημέρωση για την υπερκατανάλωση χυμών, αναψυκτικών και διαφόρων άλλων σνακ/ποτών που περιέχουν υψηλές ποσότητες σακχάρων και τις επιβλαβείς συνέπειες τους στη στοματική αλλά και τη γενική υγεία.

Τη Δημοσιογραφική Διάσκεψη προσφώνησε η Υπουργός Παιδείας Δρ Αθηνά Μιχαηλίδου, αναφέροντας ότι το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, θεωρώντας την Παιδοδοντιατρική Εταιρεία Κύπρου ως σημαντικό συνεργάτη στις προσπάθειες για διαφύλαξη της υγείας των παιδιών και των νέων μας, στηρίζει τη δράση της, αξιοποιεί την επιστημοσύνη των μελών της και επικροτεί εκδηλώσεις που διοργανώνει.

Εκ μέρους της Υπουργού Υγείας Δρ Πόπης Κανάρη, η Δρ Άντρη Αριστοτέλους, Διευθύντρια Οδοντιατρικών Υπηρεσιών, αναφέρθηκε στη σημασία της οδοντιατρικής πρόληψης και στην προαγωγή της μέσω διαφορετικών προγραμμάτων που εφαρμόζει το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας.

Εκ μέρους των Συνδιοργανωτών, στον δικό του χαιρετισμό ο εκπρόσωπος του Παγκύπριου Οδοντιατρικού Συλλόγου Βρασίδας Φιλιππίδης επεσήμανε τον αρνητικό αντίκτυπο που μπορεί να έχει η μη τήρηση σωστών πρακτικών στη στοματική υγιεινή, στον ενήλικο πληθυσμό, ακόμα και σε επίπεδο οικονομίας, ενώ η κ. Κατερίνα Καββαδία, εκ μέρους της Οδοντιατρικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, υπενθύμισε τη βαρύτητα του ρόλου της οικογένειας, του σχολείου καθώς και της παρουσίας σωστών προτύπων στο περιβάλλον των εφήβων, ως σημαντικό παράγοντα για τον καθορισμό της στάσης τους απέναντι στην μείωση πρόσληψης ζάχαρης και στην υιοθέτηση υγιεινών επιλογών διατροφής.

Κλείνοντας, η Δρ Νίκη Κόκκινου, Πρόεδρος της Παιδοδοντιατρικής Εταιρείας Κύπρου, παραθέτοντας εκτενώς πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα, ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για τα ανησυχητικά επίπεδα παιδικής παχυσαρκίας και τερηδόνας που καταγράφονται σήμερα στον παιδικό πληθυσμό στην Κύπρο, και υπενθύμισε τις αρνητικές συνέπειες που μπορεί οι παθήσεις αυτές να έχουν σε μεταγενέστερο στάδιο κατά την ενήλικη ζωή.

Συμπερασματικά, υπήρξε κοινή παρατήρηση όλων των συνδιοργανωτών ότι για την ορθότερη και πιο ολοκληρωμένη υλοποίηση της εκστρατείας, είναι απαραίτητη η λήψη πολιτικών αποφάσεων, η εφαρμογή αυστηρότερου ελέγχου στα Σχολικά Κυλικεία, αλλά και η ΑΜΕΣΗ αναθεώρηση των διαθέσιμων ειδών και απόσυρση των ανθυγιεινών προϊόντων που συμβάλλουν στην δημιουργία των προϋποθέσεων για τις ασθένειες της τερηδόνας, της παχυσαρκίας, του παιδικού διαβήτη τύπου 2 και των καρδιοπαθειών, με κύριο μέλημα την υγεία των παιδιών.

Βασικό πυλώνα της εκστρατείας αποτελεί η διάχυση προς το κοινό, των νεότερων επιστημονικών δεδομένων, που αποδεικνύουν ότι η υπερκατανάλωση ζάχαρης η οποία προστίθεται στα διάφορα έτοιμα ποτά, αλλά και η φρουκτόζη που μετατρέπεται μέσα στους χυμούς σε ελεύθερη ζάχαρη, αυξάνει όχι μόνο τον κίνδυνο για εμφάνιση τερηδόνας στα δόντια, αλλά και τις πιθανότητες εμφάνισης παχυσαρκίας, διαβήτη τύπου ΙΙ και καρδιοπαθειών στον παιδικό και νεανικό πληθυσμό.

Σύμφωνα με τα νεότερα στατιστικά στοιχεία η τερηδόνα προσβάλει το 65% των εφήβων ηλικίας 15 ετών, και ανέρχεται μέχρι το 80% σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ η παιδική και εφηβική παχυσαρκία έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια παγκοσμίως, με την Κύπρο να συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πρώτες χώρες σε κατάταξη, σε ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας, στην Ευρώπης.

Η Παιδοδοντιατρική Εταιρεία Κύπρου αναγνωρίζοντας τον κίνδυνο που ελλοχεύει με την επιταχυνόμενη κατανάλωση ζάχαρης από τα παιδιά και τους εφήβους, και παρακολουθώντας την αυξανόμενη επιδείνωση της στοματικής υγείας του νεαρού πληθυσμού μας, έλαβε την πρωτοβουλία για την διοργάνωση της εκστρατείας αυτής, με στόχο την εντατική και επιστημονική ενημέρωση του κοινού και ιδιαίτερα των εφήβων μας, με απώτερο σκοπό την υιοθέτηση σωστών συνηθειών από μικρή ηλικία. Καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία της εκστρατείας, έχουν όλοι οι συνεργαζόμενοι φορείς, και κυρίως τα Υπουργεία Παιδείας το οποίο έχει θέσει υπό την αιγίδα του την εκστρατεία.