ΜΑΖΙ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΦΟΒΙΑ

Μαζί καταπολεμούμε την οδοντιατρική φοβία

Πολλά φοβισμένα παιδιά επισκέπτονται το ιατρείο μας. Μερικά από αυτά έχουν ήδη επισκεφθεί οδοντίατρο, αλλά χωρίς θετικά αποτελέσματα. Συνήθως τα παιδιά αυτά είναι ακόμη πιο φοβισμένα και πιο δύσκολα στο χειρισμό επειδή διαθέτουν ήδη μια δυσάρεστη ή οδυνηρή εμπειρία.

Το καλύτερο που έχετε να κάνετε ως γονέας πριν από την πρώτη επίσκεψη του παιδιού σας σε μας είναι να είστε ήρεμοι και χαρούμενοι. Προετοιμάστε το παιδί λέγοντάς του ότι κατά την πρώτη του επίσκεψη στο ιατρείο θα ελέγξουμε και θα βουρτσίσουμε απλώς τα δόντια του και θα του δώσουμε μικρά παιχνιδάκια.

Μην προσπαθήσετε να είστε πιο επεξηγηματικοί γιατί μπορεί να το κάνετε να υποψιαστεί τί πρόκειται να συμβεί. Εμείς γνωρίζουμε τους τρόπους και τις μεθόδους αντιμετώπισης της συμπεριφοράς και του φόβου του παιδιού σας.

Η οδοντιατρική φοβία είναι διαδεδομένη και δεν θα υπήρχε αν το παιδί ξεκινούσε τις επισκέψεις πριν να παρουσιαστούν προβλήματα στα δόντια του.

Οι τεχνικές που έχουν αναπτυχθεί για την καταπολέμηση της οδοντιατρικής φοβίας και τις οποίες χρησιμοποιούμε στην κλινική μας, είναι:

  1. Πες – Δείξε – Κάνε
  2. Χρήση προτύπων (χρησιμοποιούμε ως πρότυπα τη μητέρα ή τον πατέρα)
  3. Απευαισθητοποίηση
  4. Ψυχολογική ενίσχυση
  5. Παρουσίαση εκπαιδευτικών DVD
  6. Θέσπιση ορίων – έλεγχος συμπεριφοράς
  7. Χρήση ήπιων καταπραϋντικών

Είναι μέρος του επαγγέλματός μας να αναγνωρίζουμε τους λόγους που προκαλούν την ανησυχία και το φόβο του παιδιού σας για τον οδοντίατρο και να αντιμετωπίζουμε τη συμπεριφορά του. Τα περισσότερα παιδιά εξοικειώνονται εύκολα με τον οδοντίατρο μόνο με τη χρήση απλών μεθόδων αντιμετώπισης της συμπεριφοράς τους. Άλλα χρειάζονται περισσότερο χρόνο και προσπάθεια και πιο πολύπλοκες μεθόδους αντιμετώπισης της συμπεριφοράς τους. Ωστόσο, αν για οποιοδήποτε λόγο το παιδί σας παρουσιάζει ανάρμοστη συμπεριφορά, την οποία δεν μπορούμε να χειριστούμε, σας ενημερώνουμε σχετικά και σας προτείνουμε εναλλακτικές μεθόδους παροχής οδοντιατρικής θεραπείας, όπως η χρήση καταπραϋντικών φαρμάκων ή η ολική αναισθησία.

Περισσότερα θα βρείτε στο www.cspd.com.cy

Σύγχρονες τεχνικές ανώδυνης αναισθησίας

Βασική αιτία της οδοντιατρικής φοβίας στα παιδιά μέσα από τα χρόνια, υπήρξε η ένεση, η βελόνα δηλαδή! Στο τμήμα μας διαθέτουμε όλες τις σύγχρονες τεχνικές ανώδυνης αναισθησίας που βοηθούν το παιδί να έχει καλύτερη εμπειρία ώστε να μη φοβάται να ξαναέρθει. Ας μη ξεχνούμε ότι τα περισσότερα οδοντιατρικά προβλήματα προκύπτουν από την αποφυγή της επίσκεψης στο οδοντιατρείο εξαιτίας της οδοντιατρικής φοβίας.

Στην κλινική μας χρησιμοποιούμε τα ανώδυνα συστήματα STA και Easy Sleeper, τα οποία μουδιάζουν μόνο τα δόντια χωρίς να μουδιάζουν τη γλώσσα, τα μάγουλα, ή τα χείλη, οπότε το παιδί δεν έχει κίνδυνο να δαγκωθεί και μπορεί να φάει αμέσως. Επίσης, το παιδί δεν έχει το βαρύ αίσθημα του μουδιάσματος.

Χρήση καταπράϋντικού πρωτοξειδίου του αζώτου

Το πρωτοξείδιο του αζώτου είναι ασφαλές αέριο με ευχάριστη οσμή που καταπραϋνει το παιδί και το κάνει να αισθάνεται χαρούμενο κατά τη διάρκεια της οδοντιατρικής θεραπείας. Περιέχει πρωτοξείδιο του αζώτου και οξυγόνο και χρησιμοποιείται ως ηρεμιστικό και ήπιο καταπραϋντικό.

Στη διάρκεια χρήσης του το παιδί σας διατηρεί όλες τις αισθήσεις και τα αντανακλαστικά του με τα μάτια ανοικτά και είναι σε θέση να συνομιλεί με τον οδοντίατρο.

Το πρωτοξείδιο του αζώτου δεν προκαλεί κανένα εθισμό. Το αέριο παρέχεται μέσω της όσφρησης με ειδική μάσκα που τοποθετείται στη μύτη και δρα μέσα σε περίπου 5 λεπτά. Η δράση του παύει μόλις τερματιστεί η ροή του αερίου.

Το πρωτοξείδιο του αζώτου είναι αποτελεσματικό στις περισσότερες αλλά όχι σε όλες τις περιπτώσεις. Πολύ μικρά παιδιά (2-3 ετών), κλειστοφοβικά παιδιά, παιδιά με ρινικά αναπνευστικά προβλήματα ή παιδιά με αρνητική συμπεριφορά στη θεραπεία αυτού του είδους ,δύσκολα δέχονται τη χρήση αυτού του καταπραϋντικού. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να επιλέξουμε άλλες μεθόδους για να βοηθήσουμε τα παιδιά να συνεργαστούν στο περιβάλλον του οδοντιατρείου.

Ολική αναισθησία σε οδοντιατρική θεραπεία

Υπάρχουν περιστατικά που προϋποθέτουν τη χρήση ολικής αναισθησίας για την παροχή οδοντιατρικής θεραπείας. Η ολική νάρκωση παρέχεται σε χειρουργική αίθουσα ιδιωτικής κλινικής.

Η θεραπεία παιδιών με χρήση ολικής αναισθησίας είναι συχνή και εφαρμόζεται κυρίως σε παιδιά που χρειάζονται εκτεταμένη οδοντιατρική φροντίδα και που δεν συνεργάζονται στο περιβάλλον του οδοντιατρείου. Παιδιά με ειδικές ανάγκες και πολύ μικρά παιδιά ηλικίας 2-5 ετών είναι οι συνήθεις περιπτώσεις στις οποίες εφαρμόζεται η ολική αναισθησία. Ωστόσο, μεγαλύτερα παιδιά που βιώνουν υπερβολική οδοντιατρική φοβία ή υπερενεργητικότητα είναι επίσης υποψήφια για θεραπεία με παροχή ολικής αναισθησίας.

Η θεραπεία παιδιών υπό την επίδραση ολικής αναισθησίας είναι ασφαλής μέθοδος καθώς παρέχεται σε πλήρως εξοπλισμένη χειρουργική αίθουσα από επαγγελματία αναισθησιολόγο.

Σε περιστατικά οδοντιατρικών επεμβάσεων το παιδί εισάγεται στην κλινική νωρίς το πρωί και αποχωρεί συνήθως το απόγευμα. Δεν υφίσταται λόγος διανυκτέρευσης.

Με τη χρήση των πιο πάνω τεχνικών συμπεριφοράς και ανώδυνης αναισθησίας, μπορούμε να θεραπεύσουμε τη μεγαλύτερη πλειοψηφία των παιδιών χωρίς ή με μικρά προβλήματα συμπεριφοράς στην οδοντιατρική καρέκλα .