Θεραπείες

Σφραγίσματα

Όταν κάποιο δόντι έxει τερηδόνα, η θεραπεία που επιλέγουμε συνήθως είναι η τοποθέτηση σφραγίσματος εκτός αν η κοιλότητα είναι πολύ-πολύ μεγάλη ή πολύ βαθιά και επεκτείνεται μέσα στο νεύρο. Σε τέτοια περίπτωση και ειδικά εάν το δόντι απονευρωθεί τότε η τοποθέτηση στεφάνης μπορεί να θεωρηθεί απαραίτητη.

Το υλικό που χρησιμοποιούμε σήμερα για τα σφραγίσματα είναι κατά κύριο λόγο λευκό και γίνεται από σύνθετη ρητίνη (κάτω φωτογρ.). Η σύνθετη ρητίνη στην σημερινή της εξελιγμένη μορφή είναι ανθεκτικό υλικό πλέον αλλά ευαίσθητο στη χρήση.

Το αμάλγαμα δηλαδή το ασημένιο σφράγισμα εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σε λιγοστές περιπτώσεις κυρίως σε πολύ εκτεταμένα ή υποουλικά σφραγίσματα σε μόνιμα οπίσθια δόντια λόγω της καλής του συμπεριφοράς σε συνθήκες υγρασίας και λόγω των ιδιοτήτων του να αντέχει στο χρόνο περισσότερο στις πολύ μεγάλες εμφράξεις. Όσον αφορά την τοξικότητα του αμαλγάματος αυτή οφείλεται στο ότι περιέχει υδράργυρο που είναι τοξικός στο περιβάλλον. Όταν το περίσσευμα από τα σφραγίσματα πετάγεται στην αποχέτευση καταλήγει στο χώμα ή στο νερό και το μολύνει. Αυτός ήταν και ο κύριος λόγος που το αμάλγαμα άρχισε σιγά-σιγά να αποσύρεται από τα οδοντιατρεία. Δεν υπάρχει ακόμα ικανοποιητική απόδειξη ότι το αμάλγαμα είναι τοξικό στο στόμα εφόσον ο υδράργυρος είναι ενσωματωμένος μέσα στο σφράγισμα και όχι σε ελεύθερη μορφή όπως όταν είναι στη μορφή του απόβλητου.

Ανοξείδωτες στεφάνες

Σε περίπτωση που οπίσθιο νεογιλό (παιδικό) δόντι παρουσιάζει πάρα πολλή τερηδόνα, η τοποθέτηση ανοξείδωτης στεφάνης αντί σφραγίσματος είναι ένας τρόπος θεραπείας. Επίσης, ανοξείδωτη στεφάνη τοποθετείται αν το δόντι φέρει πολλές μικρές κοιλότητες ή αν έχει υποστεί ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση) ή πολφοτομή.

Η ανοξείδωτη στεφάνη προκατασκευάζεται από γνήσιο ανοξείδωτο ατσάλι σε διάφορα μεγέθη. Έπειτα από προεργασία στο δόντι, επιλέγουμε το σωστό μέγεθος στεφάνης, τη μεταπλάθουμε με ειδικά εργαλεία και στη συνέχεια την κολλάμε στο δόντι.

Η ανοξείδωτη στεφάνη λειτουργεί εξίσου καλά όπως κι ένα κανονικό δόντι και καθώς συγκολλείται σε αυτό πέφτει με το δόντι στον κατάλληλο χρόνο. Το μεγάλο πλεονέκτημα της ανοξείδωτης στεφάνης είναι ότι το δόντι δεν κινδυνεύει να ξανατερηδονιστεί λόγω πλήρους κάλυψής του από τη στεφάνη. Η ανοξείδωτη στεφάνη είναι πολύτιμη ιδιαίτερα σε περιπτώσεις παιδιών με μεγάλη ευπάθεια στην τερηδόνα γιατί προστατεύει το δόντι από επαναλαμβανόμενα σφραγίσματα και τις συνέπειες που ακολουθούν. Επίσης, η ανοξείδωτη στεφάνη είναι απαραίτητη όταν το δόντι απονευρωθεί γιατί το προστατεύει απο κάταγμα λόγο της αφυδάτωσης του.

Πολφοτομές

Όπου υπάρχει βαθιά κοιλότητα (μαύρη περιοχή στη φωτογραφία) κοντά σε νεύρο (κόκκινο σημείο στη φωτογραφία) στα παιδικά δόντια, πιθανόν να χρειαστεί να γίνει πολφοτομή.

Κατά την πολφοτομή, το επιφανειακό μέρος του νεύρου (μεσαίο δόντι στη φωτογραφία) αφαιρείται λόγω της εγγύτητάς του με την κοιλότητα ώστε να αποφευχθεί τυχόν επέκταση της μόλυνσης στο νεύρο της ρίζας. Επεμβαίνοντας με αυτό τον τρόπο, μπορούμε συνήθως να διατηρήσουμε το δόντι σε υγιή κατάσταση για μερικά χρόνια έως ότου πέσει με τη φυσική ροή του χρόνου. Η πολφοτομή σημειώνει επιτυχία κατά 75%. Έπειτα χρειάζεται παρακολούθηση για επιβεβαίωση της επιτυχίας της επέμβασης.

Δόντια που έχουν υποστεί πολφοτομή γίνονται εύθραυστα και χρειάζονται τοποθέτηση κορώνας από ανοξείδωτο ατσάλι για την αποκατάστασή τους.

 

Ενδοδοντική θεραπεία ή απονεύρωση

Όπου υπάρχει βαθιά κοιλότητα που προκαλεί φλεγμονή σε ολόκληρο το νεύρο του δοντιού είναι ίσως απαραίτητη η ενδοδοντική θεραπεία (αλλιώς απονεύρωση). Κατά την απονεύρωση αφαιρείται ολόκληρο το νεύρο από το δόντι και τοποθετείται αντιμικροβιακό φάρμακο στις κοιλότητες.

Αν το παιδί σας υποφέρει από αιφνίδιους πόνους (πόνος που εμφανίζεται χωρίς ερέθισμα), είναι πολύ πιθανόν να χρειαστεί απονεύρωση στο δόντι που του τον προκαλεί.

Ωστόσο, αν ένα παιδικό δόντι (από τα πρώτα δόντια) παρουσιάζει μεγάλη μόλυνση μαζί με απόστημα και οίδημα στο πρόσωπο ίσως τότε να είναι απαραίτητη η εξαγωγή του εφόσον η απονεύρωση δεν σημειώνει μεγάλη επιτυχία στη συγκεκριμένη περίπτωση. Στα μόνιμα δόντια, ωστόσο, απονεύρωση μπορεί να γίνει με επιτυχία ακόμη κι αν παρουσιάζουν μεγάλη μόλυνση.

Αν είναι απαραίτητο να γίνει απονεύρωση σε κάποιο από τα πρώτα δόντια μην ανησυχήσετε! Το μόνιμο δόντι που θα ακολουθήσει έχει το δικό του νεύρο κι επομένως η αφαίρεση του νεύρου του πρώτου δοντιού δεν πρόκειται να επηρεάσει καθόλου το νεύρο του μόνιμου δοντιού!

 

Εξαγωγές

Αν ένα νεογιλό (παιδικό) δόντι υποστεί μεγάλη φθορά (τερηδόνα) που δεν μπορεί να αποκατασταθεί ή αν υποστεί μεγάλη μόλυνση και δημιουργηθεί απόστημα ή οίδημα στο πρόσωπο του ασθενή ίσως να είναι απαραίτητη η εξαγωγή του.

Νεογιλά δόντια που έχουν υποστεί μόλυνση δεν πρέπει να παραμένουν στο στόμα λόγω της φθοράς που μπορεί να προκαλέσουν στα μόνιμα δόντια που θα τα διαδεχθούν.

Αν κριθεί απαραίτητο να γίνει εξαγωγή νεογιλού δοντιού σε κάποιο παιδί προτού ξεπροβάλουν τα μόνιμα δόντια του, τοποθετείται ένα ορθοδοντικό σιδεράκι διατηρήσεως χώρου (κόκκινοι κύκλοι στη φωτογραφία) ώστε να διατηρηθεί ο χώρος μέχρι να ανατείλει το μόνιμο δόντι.