Καλώς ήλθατε στο Ορθοδοντικό Τμήμα

Καλώς ήλθατε στο Ορθοδοντικό Τμήμα

Πολλοί νομίζουν ότι η ορθοδοντική απλά ισιώνει τα δόντια. Λάθος! Η ορθοδοντική είναι η ειδικότητα της οδοντιατρικής που μελετά και πραγματεύεται τη σωστή σύγκλειση των δοντιών και τη σωστή σχέση των γνάθων. Ένα όμορφο και φωτεινό χαμόγελο είναι πάντοτε το αποτέλεσμα της αρμονίας στη σχέση των γνάθων και της σωστής σύγκλεισης.

Για να γίνει αυτό εφικτό, ο ευκολότερος τρόπος είναι η έγκαιρη διάγνωση και στη συνέχεια η έγκαιρη παρέμβαση. Με την έγκαιρη διάγνωση μπορεί να προληφθούν δυσαρμονίες στη σχέση των γνάθων εν τη γενέσει τους και ως εκ τούτου εύκολα και αποτελεσματικά να αποτραπούν. Αυτό θα βοηθήσει στα μέγιστα στη δημιουργία του όμορφου χαμόγελου που όλοι οι άνθρωποι του πλανήτη ονειρεύονται.

Aρχές στις οποίες βασίζεται η Ορθοδοντική Θεραπεία που παρέχουμε.

Η αισθητική και η λειτουργικότητα είναι δυο αλληλένδετοι παράγοντες και ποτέ δεν πρέπει να καταργείται ο ένας για τον άλλον. Ο σχεδιασμός της κάθε ορθοδοντικής θεραπείας γίνεται σε σχέση με την ανατομία της κροταφογναθικης άρθρωσης, την ανατομία των δοντιών, την κλίση του μασητικού επιπέδου και τη φυσιολογική λειτουργία των μασητήρων μυών. Εφόσον οι πιο πάνω παράγοντες είναι σε αρμονία αποφεύγεται η υπερφόρτωση των αρθρώσεων και οι μύες λειτουργούν κάτω από ιδανικές συνθήκες. Αυτή η αρμονία οδηγεί στη σωστή λειτουργικότητα του στοματογναθικού συστήματος που με τη σειρά του συμβάλλει στη γενική ευεξία του οργανισμού.

Σε περιπτώσεις ασθενών που παρουσιάζουν δυσλειτουργίες και έντονα συμπτώματα όπως: Θόρυβος στο ανοιγοκλείσιμο της γνάθου, πόνος στις αρθρώσεις, συχνοί πονοκέφαλοι, πόνος πίσω από το μάτι, πόνος στον αυχένα, έντονη αποτριβή δοντιών, βούισμα στα αυτιά και γενική κατάπτωση μπορούν να θεραπευτούν με απίστευτη αποτελεσματικότητα, όταν η ορθοδοντική θεραπεία τοποθετήσει τα δόντια σε ορθή σύγκλειση που βασίζεται στην πιο πάνω αρχή.

Στο ιατρείο μας αφιερώνουμε πολύ χρόνο στη σωστή προετοιμασία κάθε περιστατικού βασισμένη σε αυτή τη φιλοσοφία και δίνουμε μεγάλη σημασία στον λεπτομερή έλεγχο της τελικής λειτουργικής σύγκλεισης των δοντιών.

Ζούμε καθημερινά τα εξαιρετικά αποτελέσματα αυτής της θεραπείας κι αυτό είναι που μας γεμίζει χαρά και ικανοποίηση.

Αυτή είναι και η κινητήριος δύναμη για εμάς.

Δρ. Πέτρος Κόκκινος

Πότε ξεκινά η ορθοδοντική θεραπεία;

Δεν υπάρχει απάντηση στην πιο πάνω ερώτηση επειδή το κάθε περιστατικό ορθοδοντικού προβλήματος έχει το δικό του χρόνο έναρξης θεραπείας. Για το λόγο αυτό, η Αμερικανική Εταιρεία Ορθοδοντικών εισηγείται την επίσκεψη στον Ορθοδοντικό από την ηλικία των επτά ετών και νωρίτερα σε περίπτωση που οι γονείς ή ο οδοντίατρος της οικογένειας ή ο προσωπικός ιατρός του παιδιού διαγνώσουν ορθοδοντικό πρόβλημα.

Αυτό μπορεί να σας εκπλήξει εφόσον η ορθοδοντική θεραπεία συνδέεται συνήθως με την εφηβεία. Ωστόσο, η εξέταση σε νεαρή ηλικία θα βοηθήσει τον ειδικό ορθοδοντικό να καθορίσει τον κατάλληλο χρόνο θεραπείας για το συγκεκριμένο πρόβλημα του παιδιού ώστε να επιτευχθούν τα καλύτερα αποτελέσματα στο λιγότερο χρόνο και με το λιγότερο κόστος. Σε πολλούς ασθενείς η θεραπεία που ξεκινάει από νωρίς σημειώνει αποτελέσματα που δεν μπορούν να επιτευχθούν από τη στιγμή που σταματά η ανάπτυξη των οστών του προσώπου και των γνάθων.

Σε γενικές γραμμές τις περισσότερες φορές η ορθοδοντική θεραπεία ξεκινά γύρω στην ηλικία που αλλάζονται τα παιδικά δόντια δηλ. 10 – 12 ετών. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να ξεκινήσει και στα 7 ανάλογα πάντα με το πρόβλημα ή να γίνει σε 2 φάσεις πρώτα στα 7 και μετά με την αλλαγή των νεογιλών δοντιών.

Πόσο κοστίζει μια θεραπεία;

Το πραγματικό κόστος μιας ορθοδοντικής θεραπείας ποικίλει ευρέως, ανάλογα με τη σοβαρότητα του προβλήματος. Ο ειδικός ορθοδοντικός σας είναι πρόθυμος να συζητήσει το κόστος προτού ξεκινήσετε τη θεραπεία.

Συνήθως διευθετείται άνετος τρόπος πληρωμής με αρχική προκαταβολή και μηνιαίες δόσεις.

Όταν αναλογίζεστε το κόστος μιας ορθοδοντικής θεραπείας μην ξεχνάτε και τα μακροχρόνια οφέλη ενός όμορφου, υγιούς χαμόγελου.