Εγκεφαλική παράλυση

Πηγή πληροφοριών: Έντυπο “Οδηγός οδοντιατρικής φορντίδας για γονείς και φροντιστές παιδιών με αναπηρίες και προβλήματα υγείας” της Παιδοδοντιατρικής Εταιρείας Κύπρου

Τρόποι Χειρισμού στο οδοντιατρείο

Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι εφικτό να  γίνεται καθαρισμός και φθορίωση στο χώρο του οδοντιατρείου μειώνοντας έτσι τις γενικές αναισθησίες που χρειάζονται αυτά τα παιδιά για την παροχή πιο εξειδικευμένης οδοντιατρικής φροντίδας. Όσο πιο νωρίς γίνει η πρώτη επίσκεψη τόσο το καλύτερο.

Εξειδικευμένα μανίκια που περιορίζουν τις άτακτες κινήσεις των χεριών καθιστώντας την θεραπεία εφικτή.

Ο εξειδικευμένος οδοντίατρος χρησιμοποιεί ειδικούς στοματοδιαστολείς που βοηθούν στην καλύτερη και ασφαλή διάνοιξη του στόματος. Επίσης, για το περιορισμό των άτακτων κινήσεων των χεριών μπορούν να χρησιμοποιηθούν ειδικά συγκρατητικά βοηθήματα, όπως τα μανίκια στη φωτογραφία αλλά και άλλα μέσα τα οποία ακινητοποιούν πλήρως το παιδί ακόμα και το κεφάλι. Μερικές φορές όπου το επιτρέπει η αντίληψη του παιδιού χρησιμοποιούνται διάφορα μέσα όπως τραγούδια, μουσική, διήγηση μιας ιστορίας  που μπορούν να αποσπάσουν την προσοχή του παιδιού από την οδοντιατρική εργασία συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην αύξηση της συνεργασίας του. Επίσης, η χρήση χειρουργικής αναρρόφησης  διευκολύνει  την απομάκρυνση  του νερού της χειρολαβής και των εκκρίσεων, μειώνοντας την πιθανότητα εισρόφησης κατά την διάρκεια της οδοντιατρικής θεραπείας. H χρήση του ελαστικού απομονωτήρα (δες φωτογραφία) είναι εξαιρετικά χρήσιμη για παροχή οδοντιατρικής θεραπείας με ασφάλεια εφόσον φράσσει την είσοδο του στοματοφάρυγγα και για ευκολία εφόσον δεν επιτρέπει στην γλώσσα να παρεμβάλλεται.

Ειδικός στοματοδιαστολέας

Ελαστικός απομονωτήρας για ασφαλή θεραπεία

Φροντίδα στο σπίτι

Κατάλληλη θέση όταν  βουρτσίζετε τα δόντια

Εάν το παιδί είναι σε τροχοκάθισμα σταθείτε ή καθίστε πίσω του και στο πλάι, ελέγχοντας με το χέρι σας  το κεφάλι του κρατώντας κάτω από το πιγούνι του,  με ελαφριά στήριξη στο σώμα σας. Πολλές φορές χρειάζονται δύο άτομα για να μπορέσετε να βουρτσίσετε τα δόντια του παιδιού. Ο ένας θα κρατάει τα χέρια του παιδιού και ο άλλος θα βουρτσίζει.

Καλύτερη διάνοιξη στόματος

Υπάρχουν τρόποι που μπορείτε να ανοίγετε το στόμα του παιδιού και να προστατεύετε τα χέρια σας από πιθανό δάγκωμα αλλά και το ίδιο το παιδί.

Οδοντόβουρτσες που κυκλοφορούν στο εμπόριο

Στοματοδιαστολείς κατασκευασμένοι με ειδικό μαλακό υλικό για χρήση στο σπίτι  που βοηθούν στην καλύτερη και ασφαλή διάνοιξη του στόματος.

Χρήση Οδοντικού Νήματος

Για να μπορέσετε να καθαρίσετε περιοχές που δεν φτάνει η βούρτσα πρέπει να χρησιμοποιήσετε οδοντικό νήμα. Υπάρχει δυσκολία και χρειάζεται αρκετή εξάσκηση αλλά όπου μπορεί  να γίνει η χρήση του είναι ευεργετική. Σε περιπτώσεις που για λόγους δικής σας προστασίας (αποφυγή δαγκώματος) δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το παραδοσιακό νήμα υπάρχουν στο εμπόριο διάφορα άλλα προϊόντα που μπορούν να σας βοηθήσουν.