Υπερκινητικότητα/Ελλειμματική προσοχή

Πηγή πληροφοριών: Έντυπο “Οδηγός οδοντιατρικής φορντίδας για γονείς και φροντιστές παιδιών με αναπηρίες και προβλήματα υγείας” της Παιδοδοντιατρικής Εταιρείας Κύπρου

ΥΠΕΡΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ / ΕΛΛΕΙΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΟΧΗ

Η διαταραχή ελλειματικής προσοχής (ΔΕΠ) είναι μία νευρολογική διαταραχή που  χαρακτηρίζεται από μια αναπτυξιακά ανάρμοστη παρόρμηση, αδυναμία προσήλωσης  και σε μερικές περιπτώσεις υπερκινητικότητα. Επηρεάζει το 11% των παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας.

Οδοντοστοματικά Xαρακτηριστικά

Λόγω της ελλειμματικής προσοχής αυξάνεται η πιθανότητα κακής στοματικής υγιεινής και ως εκ τούτου εμφάνισης στοματικών παθήσεων (τερηδόνα, ουλίτιδα κτλ.). Λόγω της υπερκινητικότητας αυξάνεται ο κίνδυνος οδοντικού τραύματος. Συνήθως η πλειοψηφία των παιδιών παρουσιάζουν έντονο τριγμό (τρίξιμο δοντιών).

Τρόποι Χειρισμού στο οδοντιατρείο

Αποτελεί μια από τις δύσκολες ομάδες παιδιών για θεραπεία στο οδοντιατρείο.

  • Συζήτηση με τον γονέα για εξεύρεση του κατάλληλου χειρισμού στο οδοντιατρείο.
  • Τα οδοντιατρικά ραντεβού πρέπει να είναι σύντομα και πρωινά όπου το παιδί είναι ξεκούραστο και αφού το παιδί έχει πάρει την φαρμακευτική του αγωγή.
  • Ο οδοντίατρος θα δώσει σύντομες και ξεκάθαρες οδηγίες στο παιδί ώστε το παιδί να κατανοήσει τι περιμένει ο γιατρός από αυτό και για να μπορέσει να γίνει η θεραπεία με ταχύτητα αλλά και με ασφάλεια.
  • Συχνά διαλείμματα κατά την θεραπεία
  • Εξοικείωση του παιδιού με την μέθοδο πες-δείξε-κάνε
  • Μικρές και συχνές επιβραβεύσεις για την καλή του συνεργασία όπως αυτοκολλητάκια, ενισχύουν την συνεργασία του παιδιού.
  • Όπου ενδείκνυται η χρήση πρωτοξειδίου του αζώτου μπορεί να ηρεμίσει το παιδί και να αποτελέσει την μόνη λύση στο να γίνει εφικτή η θεραπεία στο οδοντιατρείο.
  • Συχνοί καθαρισμοί και φθοριώσεις για πρόληψη.

Φροντίδα στο σπίτι

Ο οδοντίατρος θα σας συμβουλεύσει. Το κυριότερο είναι να μην υποκύψετε στη δυσκολία στο να συνεργαστεί το παιδί για το βούρτσισμα και το νήμα ή στην αλόγιστη κατανάλωση γλυκών ή συχνής λήψης ζαχαρούχων ροφημάτων. Η στοματική υγιεινή πρέπει να ενσωματωθεί στην ρουτίνα του παιδιού πρωί – βράδυ.