ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΣΑΣ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ

Πόσο συχνές πρέπει να είναι οι επισκέψεις ρουτίνας των παιδιών;

 

Τα περισσότερα παιδιά χρειάζεται να επισκέπτονται τον οδοντίατρο για έλεγχο των δοντιών τους κάθε έξι μήνες. Στη διάρκεια της επίσκεψής τους γίνεται καθαρισμός των δοντιών και θεραπεία με φθόριο ανάλογα με τις ανάγκες των παιδιών. Ακόμη, γίνεται διεξοδικός έλεγχος των δοντιών και των ούλων από τον παιδοδοντίατρο. Τα παιδιά που βρίσκονται στο στάδιο της μεικτής οδοντοφυϊας χρειάζεται να παρακολουθούνται τακτικά για λόγους πρόληψης ορισμένων ορθοδοντικών ανωμαλιών. Η τερηδόνα των δοντιών είναι συχνό φαινόμενο στα παιδιά και μέσα σε έξι μήνες η τερηδονισμένη κοιλότητα του δοντιού μπορεί να αναπτυχθεί γρήγορα από μικρή σε μεγάλη και να προσεγγίσει απειλητικά το νεύρο του δοντιού. Ακόμη και παιδιά που επιδιόρθωσαν τα δόντια τους εξακολουθούν να κινδυνεύουν από νέα κρούσματα τερηδόνας. Η περίοδος εξέτασης των δοντιών κάθε έξι μήνες πρέπει να τηρείται σταθερά για όλους τους ασθενείς αν και ασθενείς υψηλού κινδύνου ανάπτυξης τερηδόνας ή ουλίτιδας εξετάζονται κάθε 3 – 4 μήνες.

 

Ακτινογραφικός έλεγχος

Ο ακτινογραφικός έλεγχος είναι εξίσου σημαντικός και απαραίτητος όσο και η κλινική εξέταση για ολοκληρωμένη και ακριβή οδοντιατρική διάγνωση. Κατά τη διάρκεια εξέτασης ρουτίνας και εφόσον κριθεί απαραίτητο από τον οδοντίατρο λαμβάνονται οι ανάλογες ακτινογραφίες. Πολλές φορές δόντια που φαίνονται εντελώς υγιή μπορεί να αναπτύξουν τερηδόνα στα σημεία επαφής με τα εφαπτόμενα δόντια. Κατ’ ακρίβεια, οι τερηδόνες αυτού του είδους μπορεί να είναι βαθιές και πολύ κοντά στο νεύρο του δοντιού και δεν γίνονται αντιληπτές μόνο με κλινική εξέταση.

 

 

Συχνότητα θεραπείας με φθόριο

Η θεραπεία με φθόριο πραγματοποιείται συνήθως δύο φορές το χρόνο. Ωστόσο, ασθενείς υψηλού κινδύνου για ανάπτυξη τερηδόνας χρειάζονται τη θεραπεία φθορίου τρεις με τέσσερις φορές το χρόνο. Επίσης, ασθενείς με ορθοδοντικά προβλήματα μπορεί να χρειάζονται συχνότερους καθαρισμούς δοντιών και θεραπείες φθορίου λόγω του αυξημένου κινδύνου τερηδόνας ή ουλίτιδας κατά τη διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας.