ΠΡΩΤΟ ΔΟΝΤΙ = ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

ΠΡΩΤΟ ΔΟΝΤΙ = ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

Η πρώτη επίσκεψη του παιδιού στον οδοντίατρο θα πρέπει να πραγματοποιηθεί με την ανατολή του πρώτου δοντιού και το αργότερο στην ηλικία του ενός έτους.

Γιατί;

Για έγκαιρη ενημέρωση! Εφόσον οι παράγοντες που προκαλούν τερηδόνα εγκαθίστανται στο στόμα στη βρεφική ηλικία, τι αξία θα είχε μια καθυστερημένη επίσκεψη;

Οπότε, η έγκαιρη επίσκεψη είναι για να μάθετε για τη σωστή υγιεινή και διατροφή, ώστε να αποφευχθούν λάθη που θα οδηγούσαν το παιδί σε πρόωρες τερηδόνες. Πριν τη δημιουργία της τερηδονικής κοιλότητας στο δόντι, εμφανίζονται σημάδια στα δόντια, συνήθως άσπρες γραμμώσεις ή κηλίδες, οι οποίες υποδηλώνουν απώλεια ασβεστίου από τα οξέα. Ο οδοντίατρος μπορεί να διαγνώσει έγκαιρα τα σημάδια αυτά και να σας ενημερώσει, εάν το παιδία σας έχει ευαίσθητα δόντια στην τερηδόνα. Σε τέτοια περίπτωση, ο οδοντίατρός σας μπορεί να ξεκινήσει τις προληπτικές εφαρμογές φθορίου που θα αυξήσουν τη σκληρότητα των δοντιών του παιδιού. Επιπρόσθετα, θα σας προμηθεύσει με ειδικά φθοριούχα ή άλλα σκευάσματα που περιέχουν ασβέστιο και φώσφορο, τα οποία μπορούν να σταματήσουν την εξέλιξη ή ακόμα και να ανατρέψουν αυτές τις βλάβες. Επίσης, όταν η πρώτη επίσκεψη του παιδιού γίνει στη νηπιακή ηλικία προτού το παιδί έχει οποιοδήποτε πρόβλημα, βοηθά στην εξοικείωση του παιδιού με το παιδοδοντίατρο και αποτελεί το καλύτερο όπλο κατά της οδοντιατρικής φοβίας.

Ακόμα η επανάληψη της επίσκεψης στον παιδοδοντίατρο ανά εξάμηνο βοηθά στη δημιουργία οδοντιατρικής κουλτούρας. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να εξελιχθεί το παιδί σ’έναν ενήλικα με υγιή δόντια, σωστά ενημερωμένο και χωρίς καθόλου οδοντιατρικές φοβίες.

Πότε εμφανίζεται το πρώτο δόντι;

Το πρώτο δόντι του παιδιού θα έρθει γύρω στην ηλικία των 6-10 μηνών, αλλά δεν είναι σπάνια να καθυστερήσει και μέχρι τους 18 μήνες. Εάν καθυστερήσει περαιτέρω, πρέπει να επισκεφθείτε οδοντίατρο.

Πώς να ανακουφίσετε το παιδί;

Καθαρίζετε το στόμα 2-3 φορές την ημέρα με μία βρεγμένη γάζα. Ακόμα και ένα απλό κρύο καθαρό πανί μπορεί να το ανακουφίσει.

Να του δίνετε να δαγκώνει κρύα παιχνίδια που είναι κατασκευασμένα ειδικά για αυτόν τον σκοπό.

Προσοχή

Τα διάφορα παυσίπονα ζελέ που υπάρχουν στο εμπόριο προσφέρουν κάποια βοήθεια συνήθως, αλλά χρειάζεται προσοχή στη χρήση τους γιατί μουδιάζουν το εσωτερικό του στόματος. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μείωση των αντανακλαστικών και κίνδυνο κατάποσης μικρών αντικειμένων.

Γενικότερα…

Θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι τα συμπτώματα που σχετίζονται με την ανατολή των δοντιώ ν είναι ήπια. Σε άλλη περίπτωση, σοβαρά συμπτώματα δεν πρέπει να αποδίδονται στην ανατολή των δοντιών.